Skocz do zawartości

Stopiona taśma.

SeerKaza

Pomocna odpowiedź

Kurcze aż wstyd się przyznać że zjarałem nowiuśki programator. O ten : http://allegro.pl/item697118283_programator_avr_usb_4w1_stk500v2_avr910_rs232_gen.html

Zmontowałem układ na płytce stykowej. Układ to był czysty procesor. Połączenia to do masy vcc a ref itd oraz reset. Po prostu chciałem zaprogramować procesor. Moim wielkim błędem było to że zamiast użyć mojego labolatoryjnego zasilacza z wszystkimi bajerami (zostawiłem go u ojca w pracy bo uruchamiałem u niego jeden układ) 🙂. ja na leniwca użyłem tego od starego kompa . Użyłem czerwony (5V) i czarnego (GDN) . By sprawdzić czy zasilanie dochodzi (czy zasilacz działa) do układu dałem diodę z rezystorem 1kOhm. Załączyłem układ i było wsio ok nic się nie fajczyło dioda świeci więc prąd płynie. Potem podłączyłem programator. I zaprogramowałem układ (by sprawdzić programator na start wsadziłem prosty na miganie kilku diod ) (programowałem na niby zasilaniu z programatora ) następnie podłaczyłem diody i microswitch . Załączyłem zasilanie i układ nie działa. Wiec znów podłączyłem programator. (tym razem zdąłem zworkę zasilania wiec zasilanie miało być z układu) czekam kilka sekund i co widzę Fajczy mi sie taśma od programatora. Wyłączam zasilanie (na szczęście nie zdązyłem podłaczyć tego do kompa). Z mojej obserwacji zaczęła się fajczyć ze strony gdzie idzie Vcc. Ale coś mi nie gra Vcc to 5 V ja też zasilam 5V napięcie takie same więc prąd nie powinien płynąć) Potem sam programator podłączyłem pod kompa. I komp reaguje na programatorze też się co nieco miga. Układ spakowałem na kilka dni podejdę do tego pojutrze (muszę się uspokoić) . Jak myślicie jaki był mój błąd. I czy da się uratować programator. Pierwszy raz kupiłem programator pod USB. I płytka stykowa też była nowa (do tej pory lutowałem na uniwersalnej).Ja podejrzewam 3 rzeczy. Wsadziłem za głęboko niektóre nóżki które dotknęły metalowej podstawy do której segmenty są przykręcone. Drugie to coś zwaliłem z zworką zasilania. Trzecie to zasilacz komputerowy dał złe napięcie.

Moim zdaniem zwarłeś + i - zasilania, stąd też popłynął duży prąd który ujawnił się w postaci topiącej się izolacji 😃 O ile zasilacz działa w porządku, programator też powinien działać... Ale to zależnie od tego, czy moje przypuszczenia są słuszne.

Moim zdaniem zwarłeś + i - zasilania, stąd też popłynął duży prąd który ujawnił się w postaci topiącej się izolacji 😃 O ile zasilacz działa w porządku, programator też powinien działać... Ale to zależnie od tego, czy moje przypuszczenia są słuszne.

Mogłeś zamienić + z - i zrobiło sie zwarcie przez diode zabezpieczającą - o ile taka jest w programatorze.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ciekawe, czy procesor przeżył. Ja zrobiłem taki numer z PIC-em i chociaż zadymiło się z niego, a na obudowie został ślad po stopieniu, procesor dalej działa. Pytanie czy AVR też może przeżyć taki wypadek.

Do jednego gnd poszło vcc a na vcc poszło gnd

Ja zrozumiałem, że prąd poszedł na płytę. Ale może racja, że tylko programator ucierpiał. Szkoda, bo myślałem, że będzie można porównać wytrzymałość AVR i PIC.

Z własnego doświadczenia powiem ci tak, nieraz już włożyłem procka typu tiny2313 odwrotnie w podstawkę, zrobił się trochę ciepły, ale po ponownym poprawnym włożeniu działał prawidłowo, wiec musi mieć wewnątrz jakieś zabezpieczenie w postaci chociażby diody. Nie mam doświadczenia przy innych avrach, które nie mają symetrycznie rozmieszczonych nóżek zasilania bo takie w 100% lutowałem poprawnie.

dla ścisłości vcc i gnd pomyliłem na złączu do programatora. I albo mi sie wydawało albo procek tez dymił. Ale wiecie procek to dyszka bardziej martwię się o programator

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...