Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

proszę gorąco doświadczonych forumowiczów o wytłumaczenie (technicznym i takim chłopskim językiem) działanie pewnych linijek kodu np.

PID myPID(&Input, &Output, &Setpoint, Kp, Ki, Kd, DIRECT);
myPID.SetMode(AUTOMATIC);
myPID.SetSampleTime(sampleRate);
myPID.Compute();
myPID.SetTunings(Kp, Ki, Kd);

Wiem, że są opisane na stronach anglojęzycznych ale większość osób raczej nie zna takiego angielskiego (ja również ). Z góry dziękuję.

ale większość osób raczej nie zna takiego angielskiego

Hmm no zgadza się, większość ludzi na świecie nie zna angielskiego...

Żeby poważniej zajmować się zagadnieniami technicznymi związanymi z tematyką forum trzeba znać angielski i tego nie ominiesz. Możesz też wykorzystać automatyczne tłumaczenie strony (z np. opisem biblioteki) na język który znasz.

Ale tu chyba chodzi o coś innego. Nic nie pomoże tłumaczenie powyższego fragmentu kodu na dowolny inny język świata, bo Kolega nie rozumie znaczenia zwrotów typu "SetMode" w tym konkretnym kontekście. Otóż jeśli tak jest, to muszę Cię zmartwić: my też tego nie wiemy mimo że znamy angielski i umiemy programować. W języku takim jak ten występują słowa kluczowe które zna każdy programista (np. for, switch czy while) i nazwy pewnych obiektów powoływanych do "życia" na czas wykonywania programu. To mogą być zmienne, klasy, funkcje, metody itd itp, których nazwy każdy autor może wymyślić sobie dowolnie. W tym akurat przypadku masz SetMode Czy SetSampleTime i to w prostym tłumaczeniu oznacza "ustaw tryb" (pracy?) czy "ustaw czas (okres?) próbkowania", ale nikt nie powie Ci dokładnie co tam się dzieje, bo nie widzi całego kodu a głównie tego miejsca, gdzie programista zawarł opis działania. taka jedna linijka kodu rozwija się gdzieś na być może całą stronę algorytmu. A być może na jedną linię.

Tak więc jeśli interesują Cię szczegóły dotyczące działania poszczególnych metod to:

a. zajrzyj do dokumentacji klasy (biblioteki?) PID (tylko Ty wiesz skąd ją masz i gdzie są jej opisy),
b. w szczególnych przypadkach zajrzyj do jej kodu.

• Pomogłeś! 1
Nic nie pomoże tłumaczenie powyższego fragmentu kodu na dowolny inny język świata

Oczywiście nie o to mi chodzi 😃

Napisałem

automatyczne tłumaczenie strony (z np. opisem biblioteki)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...