Skocz do zawartości

Jak podłączyć wyświetlacz do Arduino ?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak uruchomić ten wyświetlacz z arduino i coś na mim pokazać? Model wyświetlacza PMG1203D-SYL.

Z góry dziękuję za pomoc.

20180321_202755.thumb.jpg.ce667a7773ae00ec6b7778390cf200f0.jpg

20180321_202740.thumb.jpg.b7f2deb2e559f7e10be9a7f367a21496.jpg

Ja bym to zrobił tak: najpierw wyszukałbym w swojej ulubionej wyszukiwarce internetowej gotowej biblioteki do tego modelu wyświetlacza. Jeślibym nic nie znalazł, to poszukałbym do niego noty katalogowej i kierując się informacjami w niej zawartymi napisał własną bibliotekę.

deshipu, trochę ciężko pisać i testować bibliotekę jak się nie ma nawet podłączonego wyświetlacza odpowiednio...

Na stronie 9 masz rozpisane komendy z uwzględnieniem stanu pinów A0 i D0-D7 (więc A0 to chyba D/C). Z diagramu na stronie 7 wnioskuję, że E1 i E2 to są piny do wyboru z którym chipem na tym wyświetlaczu chcesz rozmawiać, bo są dwa (czyli takie CS).

[ Dodano: 21-03-2018, 22:34 ]

W kursie Arduino masz podobny wyświetlacz, tam twoje A0 to RS a E1/E2 to E: https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-wyswietlacz-tekstowy-lcd-id4263

No tak, są dwa kontrolery w wyświetlaczu, nie zwróciłem uwagi, że to graficzny wyświetlacz (bo po zdjęciu wyglądał jak zwykły 2x16). Dzięki 😃

• 2 tygodnie później...

Długo nie mogłem się zabrać za robotę ale wreszcie się udało. Znalazłem chwile i podłączyłem wyświetlacz. Także dzięki za pomoc.

Teraz nie mogę niestety ogarnąć jak coś na nim wyświetlić. Gdzie mogę znaleźć do tego bilbioteke

? W nocie katalogowej nie znalazłem żadnej informacji. Jest tam jakiś przykład ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać . Czy moglibyście mi to wytłumaczyć ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...