Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, szukam sklepu elektronicznego na aliexpress, w którym kupił bym urządzania elektroniczne od rezystorów SMD przez moduły WIFI aż po jakieś pendrive telefony itp. Znalazł ktoś może taki ? Przeglądam już kilka godzin i ciągle nie ma wszystkiego.

To może kup w kilku różnych? Trochę trudno, żeby jeden sklep miał "wszystko" (tym bardziej, że nawet nie wiemy dokładnie co). Jak idziesz u siebie do sklepu, to też w tym samym miejscu kupujesz buty, ziemniaki i laptopa?

Chce właśnie z jednego żeby za przesyłkę dopłacić i mieć w miarę pewność, że dojdzie. No ale mi nie chodzi o buty i ziemniaki xD tylko np jak w sklepie nowyelektronik, w którym są rzeczy od pojedynczych diód LED i rezystorów po drony i routery i elektronikę domową.

Na Aliexpress sprzedaje wiele różnych rodzajów firm. Są producenci sprzedający swoje produkty prosto z fabryki, są hurtownie mające kontakt z wieloma producentami i sprzedające ich produkty, i są też resellerzy, którzy tak naprawdę nie mają nawet magazynu, a to co kupisz zamawiają lokalnie, przepakowują i wysyłają, dodając własną marżę. To są najczęściej właśnie ci, co mają w swoim sklepie "wszystko".

Osobiście wolę unikać tej ostatniej kategorii — nie tylko mają zazwyczaj wszystko trochę drożej, ale przede wszystkim nie mają żadnej dokumentacji do tego, co sprzedają, często nawet nie mają zielonego pojęcia co to jest i w razie jakichkolwiek problemów nie można liczyć na wsparcie. Czasem zdarza się nawet że swoje produkty źle przechowują i potem dostajesz na przykład głośniczki z rdzą w środku. W przypadku kupowania u producenta sprawa wygląda zupełnie inaczej, często są bardzo pomocni (choć bariera językowa jest problemem).

Jest jeszcze jedna możliwość, skoro koniecznie chcesz mieć wszystko w jednej paczce. Poszukaj sklepu, który wygląda rozsądnie i ma większość tego, co potrzebujesz i po prostu zapytaj ich o to, czego brakuje. Sprzedawcy odpowiadają na wiadomości i istnieje duża szansa, że dodadzą do swojego sklepu produkty, którymi wyrazisz zainteresowanie — choćby tylko dlatego, że jest szansa, że podobne zainteresowania będą mieć inni klienci.

Warto pamiętać, że pomimo wygodnego klikalnego interfejsu, tam po drugiej stronie są żywi ludzie i da się z nimi bardzo dużo załatwić.

• Pomogłeś! 1
Witam, szukam sklepu elektronicznego na aliexpress, w którym kupił bym urządzania elektroniczne od rezystorów SMD przez moduły WIFI aż po jakieś pendrive telefony itp. Znalazł ktoś może taki ? Przeglądam już kilka godzin i ciągle nie ma wszystkiego.

Cześć,

ja od 4 lat kupuję wszystko poczynając od podzespołów elektronicznych, poprzez shieldy do Arduino czy RPI po telefony w dwóch chińskich sklepach:

1)

www.dx.com

2) www.banggood.com

I z obu jestem bardzo zadowolony. Płatności dokonuję albo kartą kredytową lub poprzez konto PayPal.

Miałem przez te lata 3 reklamacje i zawsze były rozpatrzone na moją korzyść (zwrot kasy - przelew, lub zwrot sumy na moje konto w sklepie).

Pozdrawiam

• Pomogłeś! 1

Dzięki za odpowiedzi, myślę że napiszę następnym razem i dopytam o jakieś dodatkowe rzeczy.

Zamawiałem też kiedyś z dx.com i wszystko było dobrze załatwione, więc też mogę polecić ten sklep.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...