Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam Wszystkich

Mam następujący problem :

Chciałbym osiągnąć coś w rodzaju Integratora sygnału

Mam na wejściu taki oto sygnał (Pomiar ADC z częstotliwością około 1kHz) :

A chciałbym osiągnąć coś w rodzaju sygnału takiego jak poniżej

Pró bowałem coś kombinować z PID ale albo coś żle robię ? ale wydaje mi się że PID nie do tego służy

Bardzo proszę Was o pomoc

Bardzo proszę o przykładowy kod

pozdrawiam

Arek

2.thumb.jpg.d718eea6f14619565cd9e643765dda77.jpg

1.thumb.jpg.8a582312eef0efb7b95dad0c764ba395.jpg

Dzięki deshipu za zainteresowanie i odpowiedz ale jak to zrobić za pomocą kodu

Dodaje że jestem początkujący więc bardzo proszę o pomoc

Po angielsku to się nazywa "running average", jestem pewien, że z łatwością znajdziesz przykłady. W skrócie, zapamiętujesz n odczytów i za każdym razem jak robisz nowy, to dodajesz go do swojej średniej i do listy zapamiętanych odczytów, a najstarszy z listy usuwasz i odejmujesz od swojej średniej. Jako listę stosuje się bufor kołowy (ring buffer) zazwyczaj.

Dzięki za odpowiedz

Sprawdziłem to co mówisz i nie zupełnie o to mi chodziło ponieważ tu nie chodzi o średnią (wykres dalej zachowuje się jak poprzednio tylko wolniej) a o jakby łączenie wierzchołków tego wykresu czyli trzeba by było uwzględnić prawdopodobnie jakoś czas ale jak to zrobić to kompletnie nie mam pojęcia

Proszę dalej o pomoc

Może zobacz na widmie częstotliwościowym czy te szpilki nie mają jakiejś jednej podstawowej częstotliwości (i harmonicznych), wtedy mógłbyś zastosować filtr band-stop.

Dzięki za odpowiedz

Sprawdziłem to co mówisz i nie zupełnie o to mi chodziło ponieważ tu nie chodzi o średnią (wykres dalej zachowuje się jak poprzednio tylko wolniej) a o jakby łączenie wierzchołków tego wykresu czyli trzeba by było uwzględnić prawdopodobnie jakoś czas ale jak to zrobić to kompletnie nie mam pojęcia

Proszę dalej o pomoc

Wybacz, ale na przykładzie nie masz "połączonych" wierzchołków, tylko raczej właśnie średnią - zobacz co się dzieje z wykresem jak sygnał schodzi do zera... piękna wygładzona linia w dół.

Jak chcesz "połączyć" wierzchołki to możesz użyć zamiast średniej to wartości maksymalnej z jakiegoś przedziału, albo czegoś pośredniego (czyli np. liczyć maksymalną z ostatnich 5 próbek i średnią z ostatnich 15 i wybierać wyższą wartość).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...