Skocz do zawartości

Projekt stołu obrotowego do filmów produktowych.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, tak jak w temacie potrzebuję pomocy przy stworzeniu stołu obrotowego do fotografii filmowej. Założenie jest takie:

Stół o średnicy 150cm z nogą na łożysku co pozwoli mu się swobodnie obracac. Napęd to silnik krokowy Nema 17 z zębatką na pasek gt2 połączony z górną podstawą. Stół ma obracac się po wciśnięciu guzika do momentu jego ponownego wciśnięcia zgodnie z ruchem wskazówek. Dodatkowo chciałbym zamontowac potencjometr dzięki któremu będę mógł zwolnic lub przyśpieszyc obrót przy większych i mniejszych elementach.

Więc podsumowując chciałbym to zrobic za pomocą:

-Płytka Arduino Uno

-Sterownik ULN2003APG

-potencjometru B10K

-przycisk z 4 stykami

Dodam że jestem totalnie zielony w tym temacie i proszę o pomoc w prawidłowym podłączeniu wszystkiego oraz zaprogramowaniu w miarę możliwości oczywiście ! 🙂

Serdecznie dziękuję z góry za pomoc. I jeśli dodałem post w niewłaściwym miejscu proszę o przeniesienie. Pozdrawiam 🙂🙂

Ile kroków/obrót ma ten silnik?

Jakiego prądu potrzebuje, jakim wtedy dysponuje momentem i przy jakim trybie sterowania jest to podane?

Jak szybko (najszybciej) ma się obracać stolik lub wał silnika? Podaj w rpm lub krokach/s.

Jakie przewidujesz opory ruchu tego stolika (podaj w Nm)?

Jaką masę i jakie przyspieszenie podczas startu?

Jakie będzie przełożenie na przekładni pasowej?

Jakiego momentu oczekujesz od silnika w najtrudniejszej chwili (np. startu)?

Z czego chcesz to zasilać?

marek1707,

Witam, dziękuję za zainteresowanie. 🙂

*Silnik to dokładnie: (STP-43D1034) 1,8° 2,1Ω

*Co do prędkości obracania stołu chciałbym aby dostosowac to za pomocą potencjometru. Ale tak czy siak nie będzie On zbyt szybki. stół ma robic obrót na 1-2min a ma średnicę 1,5m

*Co do oporów czekam aż zewnętrzna firma dostarczy mi samą podstawę stołu. Nie wiem jaką zębatkę zbiorczą zastosują dokładnie (tzn o jakich wymiarach)

*Chciałbym użyc zasilacza 12v z mojej drukarki 3d

W tej chwili jestem w stanie dostarczyc tylko takich informacji.

Głównie chodzi mi o sam sposób podłaczenia silnika do płytki Uno który umożliwi mi te właśnie funkcje oraz pomocy w napisaniu mi podstawowego programu który dostosuję już sam na własnych błedach.

Pomoc oczywiście wynagrodzę 🙂

Pozdrawiam 🙂

Mógłbym ewentualnie uzyc płytki Ramps z mojej drukarki jeśli ułatwi to sprawę natomiast posiadam tylko Arduino UNO

Ok. tego typu silniki mają 200 kroków/obrót. To wydaje się dużo, ale w kontekście obracania stołem z kamerą/aparatem kwant 1.8° to ponad 3x więcej niż Księżyc w pełni. Rozumiem, że będzie tam jeszcze jakaś przekładnia, ale dopóki nie wiemy jaka, warto się zastanowić nad użyciem specjalnego sterownika silników mającego możliwość pracy tzw. mikrokrokowej. Wtedy zamiast standardowych 200 k/obrót masz ich np. 800 czy 3200. Skoro prędkość nie będzie krytyczna, to procesor się wyrobi a i momenty bezwładności nie będą bardzo przeszkadzały. Pozostaną jedynie opory ruchu i tarcie statyczne. Łożyskowanie musi być bardzo płynne i sztywne, by konstrukcja nie miała dużych oporów początkowych po których przełamaniu następuje gwałtowny przeskok do nowej pozycji. Wtedy z płynnego sterowania nici.

Oczywiście sterownik oparty na ULN2003 nie nadaje się do tego silnika kompletnie. To zabawka do silniczków mieszczących się w kapslu od butelki i pobierających 100mA z 12V. Twój napęd potrzebuje czegoś z chopperem stabilizującym prąd uzwojeń i mikrokrokami.

Firma która dostarczy nam stół zobowiązała się stwożyc konstrukcję która zniweluje wszelkiego rodzaju opory. Co polecasz zakupic by miało to ręce i nogi 🙂

Możesz zacząć próby od tego:

https://botland.com.pl/sterowniki-silnikow-krokowych/4085-sterownik-silnika-krokowego-amis-30543-30v-3a-spi-modul-pololu.html

Ma podział mikrokroków programowany przez łącze szeregowe więc po zmontowaniu nie będziesz musiał już grzebać w sprzęcie. Eksperymenty wykażą czy i jaki tryb będzie najodpowiedniejszy. To samo z prądem faz - regulacja programowa jest bardzo wygodna i pozwala np. na zmniejszenie go w czasie zatrzymania (z zachowaniem jakiegoś niezerowego momentu) co studzi silnik a przed startem można to przeskalować by zapewnić lepszą dynamikę ruchu. Kupując ten sterownik weź od razu do niego radiator i klej lub pastę termoprzewodzącą - tak będzie bezpieczniej.

Zasilacz 12V będzie jak znalazł. Wiesz o nim coś więcej? Moc? Prąd?

W międzyczasie zapoznaj się ze sposobami sterowania silników krokowych. Poczytaj w szczególności o bipolarnych, o komutacji faz, o sinusoidalnej modulacji prądów przy mikrokrokach itd. Przyda się gdy już dostaniesz do rąk płytki i trzeba będzie obmyślać pierwsze eksperymenty. Przejrzyj też bibliotekę jaką napisano do Arduino do tego drivera (link na stronie Botlandu). Popatrz jakie ma funkcje, z których chciałbyś skorzystać i co jeszcze będzie potrzebne do poprawnej generacji ramp dla silnika.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...