Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam serdecznie,
Jest tu nowy i właściwie zielony co do mikrokontrolerów.

Używam linuxa, ale na windows 10, równiez nie mogłem go uruchomić.

Kupiłem chiński programator usbasp i po podłączeniu go do attiny, niestety brak komunikacji.

Przy wpisaniu komendy " avrdude -p attiny2313 -c usbasp -B 375" otrzymałem komunikat że fusbity są ok , że czeka na instrukcje itd itd. Juz tego komunikatu dokładnie nie pamiętam.

Teraz gdy wpisuję ten rozkaz z konsoli, to otrzymuję całkiem co innego:

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

avrdude: set SCK frequency to 2000 Hz

avrdude: error: program enable: target doesn't answer. 1

avrdude: initialization failed, rc=-1

Double check connections and try again, or use -F to override

this check.

avrdude done. Thank you.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Co do połączeń kabelków, to jestem na 1000% piewien, że są podłączone prawidłowo.

Uprawnienia moje, jako użytkownika są ok, należę do grupy usb, system wykrywa programator.

Są dwie diody, które reagują na próbę wgrania pliku typu hex.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Skoro kabelki są podłączone prawidłowo i programator dobrze działa, to pozostaje wniosek, że attiny jest zepsuty.

[ Dodano: 18-07-2018, 13:16 ]

Przy okazji, zrób upgrade firmware-u (możesz to zrobić jakimkolwiek arduino). Nowsze wersje mają wiele nowych opcji.

Hej,
Może tak, może nie.Kupiłem nowy, poza tym jeszcze dwa inne wpinałem.

Jesli chodzi o firmware, aby go wgrać musze psiadać dwa programatory, a mam tylko jeden.

Wysyłam programator z powrotem do sklepu wysyłkowego.

Otrzymuję to:

avrdude -p m328p -c usbasp -B 375

avrdude: set SCK frequency to 2000 Hz

avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions

Reading | ################################################## | 100% 0.06s

avrdude: Device signature = 0x1e950f (probably m328p)

avrdude: safemode: Fuses OK (E:FF, H:D9, L:62)

avrdude done. Thank you.

//////////////////////////////////////////////////////////////

A po wpisaniu tej komendy to:

avrdude -c usbasp -p m328p

avrdude: error: program enable: target doesn't answer. 1

avrdude: initialization failed, rc=-1

Double check connections and try again, or use -F to override

this check.

avrdude done. Thank you.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

To że kupiłeś nowy programator nie świadczy o tym, że będziesz miał nowy firmware. Ja kupiłem w ostatnim roku 3 i każdy miał firmware nieobsługujący zmiany częstotliwości programowo -musiałem wgrać nowy firmware. Jak masz dostęp do WIN10 to ściągnij sobie AVR LAB++ (darmowy) lub MKAVR DEMO (można odczytać co za procek i czy gada). Przy nowych prockach jest tak, że są ustawione fabrycznie na 1MHz wewnętrzny oscylator i nie działają z USBASP ot tak jak np. Arduino z kwarcem 16MHz, trzeba ustawić zworką slow SCK i wybrać odpowiednie taktowanie programowo. Wymienionymi programami zrobisz to automatycznie.

Witaj,
Problem został już dawno rozwiązany. Podpiąłem crystal 12MHz i skonfigurowałem odpowiedniio wejście usb w komputerze.Zaznaczam, że mam linuxa, a to jest ważne, jeśli to linux, teraz wszystko działa.

_delay_ms odmierza prawidłowo czas. Jak miałem, układ bez crystal, to diody wariowały.

Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...