Skocz do zawartości

mini platforma mobilna do rozbudowy |w trakcie|

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, jest to moja pierwsza konstrukcja przedstawiana tutaj na forum, mianowicie platforma mobilna do rozbudowy. Na początek kilka rzeczy na temat konstrukcji mechanicznej:

- Silniki to serwa es-030, zakupione na allegro i zmodyfikowane jak tu, pomysł na koła też zaczerpnięty z tego robota - piankowe koła do modeli latających.

- dolna płyta, konstrukcja nośna to prostokąt wycięty z laminatu, na nim naklejony jest koszyk z bateriami i serwa oraz przykręcone są śruby mocujące płytkę z elektroniką

- zasilanie to 4 (za niedługo 6) baterie AA + 7805 (o dziwo, z jego ogromnym spadkiem napięcia i tylko czterema bateriami elektronika działa)

Elektronika:

uC to atmega16 z bootloaderem (jeśli tylko zdołam się z nim uporać), z wszystkimi I/O na goldpinach. Rzędy goldpinów są tak ustawione, że można podpiąć serwa. Podczas robienia płytki popełniłem błąd, mianowicie serwa zasilane są z tego samego źródła (7805) co elektronika. Na pycie głównej znajduje się stabilizator, peryferia usprawniające działanie mikrokontrolera (dławik, kondensatory, potencjometr podpięty do aref).

W planach mam kupno sharpa albo zrobienie jakiegoś innego czujnika odległości i zamontowanie go na obrotowym serwie, na które teraz już jest przygotowane miejsce. Na razie nie ma praktycznie żadnych czujników, dlatego wysyłam posta w "projektach nieukończonych".

26082009876.thumb.jpg.2c5ead83d98c0c080c6c5cacf08dbfda.jpg

ciekawy poczatek 🙂

Kola piankowe mowisz - nie mialem nigdy z takimi stycznosci - jak z przyczepnoscia i udzwigiem? Nie odksztalcaja sie? I jaka srednica? Nie masz ich moze wiecej? Bo ja caly czas poluje na jakies interesujace do swojego projektu.

7805 nie jest stabilizatorem typu LDO wiec potrzebuje kolo 1-2V roznicy miedzy wejsciem a wyjsciem wiec faktycznie akuratnie trafiles z tymi bateriami - z 6V na 5 😉

Czy koła nie pochodzą przypadkiem z pololu? Czy może są to zwykłe piankowe z modelarskiego?

Przewidujesz jakieś koło/ślizgacz podporowy?

Nie wiem ile prądu ciągną Twoje serwa przy średnim obciążeniu, ale radził bym wymienić stabilizator na np. 78T05 - Twój obsługuje do 1A... W każdym razie w moim przypadku okazywało się to za mało dla moich serw o standardowych osiągach 5kg/cm (tzw. noname, z demontażu).

Ogółem na razie mało do komentowania...ale z niecierpliwością czekam na dokończenie robota 🙂 Zapowiada się ciekawie

Pozdrawiam

Zmieniłem dzisiaj trochę zasilanie - bateria 9V i 7805 zasila mikrokontroler, 4 baterie AA bezpośrednio zasilają elektronikę. Dodałem kilka kabli pod płytką, z prawidłowym zasilaniem problem z bootloaderem zniknął - wcześniej podczas programowania koła zaczynały się kręcić, pobór prądu wzrastał, wzrastał też spadek napięcia, po czym proc się resetował. Dodatkowe źródło prądu dla silników rozwiązało problem. Teraz odpowiedzi na pytania:

Kwarc - max dla tej atmegi, 16Mhz. Mam ich kilka, poza tym ostatnio wszystko robiłem na 16mhz, więc po co zmieniać nawyki 😉 Ślizgacz jest, zapomniałem napisać, jest to koralik wklejony na nakrętkę, po czym to ustrojstwo jest przyklejone do podwozia, działa to bardzo dobrze - na dywanie i panelach.

Co do funkcji to w sumie nie wiem, jakaś płytka z czujnikami linii na pewno się znajdzie, jakieś diodki, lcd, czujnik koloru, takie podstawowe rzeczy. Ale mam już w zanadarzu też gotowy chwytak z mechanizmem podnoszącym, ale nie wiem czy zostanie zamontowany akurat w tym robocie.

Koła to nazwyklejsze koła do modeli latających z miejscowego sklepu modelarskiego, przyczepność znikoma, ale do tego robota nadają się. Nie odkształcają się, piasta jest wykonana chyba z ABSu, są bardzo lekkie, ale raczej drogie jak na takie "nic" - 15zl za dwa koła, średnica 2,5 cala, waga kilkanaście gram. Mają tylko przyklejone orczyki, dzięki czemu można je łatwo (de)montować. Pomysł zaczerpnięty z robota, do którego link jest w pierwszym poście.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...