Skocz do zawartości

Programator wysokonapięciowy - czy jest konieczna przetwornica step up

ElektronPL

Pomocna odpowiedź

Witam, chcę używać pinu reset w attiny44 jako I/O co sprawia że programowanie przez ISP staje się nie możliwe. To jest schemat programatora wysokonapięciowego:schematic.png

i teraz moje pytanie jest takie: czy da się zamiast przetwornicy step up użyć zewnętrznego zasilacza 12V i połączyć go masą z masą arduino, czy ta przetwornica jest konieczna do prawidłowego działania programatora?

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Przecież tu na schemacie nie ma żadnej przetwornicy step up. Jako źródło 12V może być nawet bateria 12V, np. taka  z pilota do bramy czy garażu. Rezystor do pinu Reset jest duży, a reset trwa kilka chwilek, więc pewnie wytrzyma kilka lat.

• Nie zgadzam się! 1

Obawiam się, że MC34063 to jest właśnie chip regulatora napięcia, tworzący razem z cewką i całą prawą stroną schematu przetwornicę step-up.

Wydaje mi się, że spokojnie możesz tę część schematu zastąpić dowolnym innym źródłem stabilnego i czystego napięcia 12V.

Faktycznie ślepy jestem, patrzyłem tylko na lewą stronę. Tu jest przykład z baterią: https://arduinodiy.wordpress.com/2015/05/16/high-voltage-programmingunbricking-for-attiny/ , no przynajmniej jest na schemacie, a gość użył jednak gotowej przetwornicy na 12V. To czy jest to zasilacz, przetwornica czy bateria to wszystko jedno, jak można poczytać w kodzie chodzi tylko o generowanie impulsów 0/12V w czasie programowania.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.