Skocz do zawartości

Kurs Raspberry Pi, projekty - #5 - serwer www (PHP, MySQL)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Kurs Raspberry Pi, projekty - #5 - serwer www (PHP, MySQL)

Tym razem sprawdzimy jak z Raspberry Pi zrobić prosty serwer www, na którym będą mogły działać strony korzystające z html, PHP oraz baz danych MySQL. Projekt ten będzie na pewno przydatny dla osób, które chciałyby administrować serwerami oraz dla wszystkich elektroników i fanów IoT.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

(edytowany)

Przydatny artykuł 🙂 Przyczepie się tylko jednego: "Ostatni krok, to zmiana "właściciela" wszystkich plików (kwestia uprawnień)".

Mogło to być rozwinięte odrobinkę. Dopisanie po co i dlaczego by wystarczyło nawet. Chodzi o to by w kursie nie było tylko kopiuj-wklej ale też wyjaśnienie co i dlaczego robimy, tłumaczenie 'kwestia uprawnień' to dla dociekliwych trochę za mało 😄

Edytowano przez Treker
Poprawiłem formatowanie.

Cieszę się, że kurs jest przydatny. Zaktualizowałem artykuł i dodałem wyjaśnienie na temat zmiany właściciela plików. Mam nadzieję, że teraz wszystko będzie jasne 🙂

• 2 tygodnie później...

Czy jest to kompatybilne z instalacją domoticza na malince? Ewentualnie jakieś wskazówki jak to pogodzić. Chciałbym zrobić prosty skrypt agregujący dane z czujników z deep sleepem. Tzn wybudzają się co jakiś czas i przez HTTP GET przekazują parametry do MYSQL. Ekran epapierowy co jakiś czas odpytuje serwer www i wyświetla aktualne dane. 

@marekadam, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

Dnia 12.10.2018 o 13:45, marekadam napisał:

Czy jest to kompatybilne z instalacją domoticza na malince? Ewentualnie jakieś wskazówki jak to pogodzić. Chciałbym zrobić prosty skrypt agregujący dane z czujników z deep sleepem. Tzn wybudzają się co jakiś czas i przez HTTP GET przekazują parametry do MYSQL. Ekran epapierowy co jakiś czas odpytuje serwer www i wyświetla aktualne dane.

Raczej nie powinno być żadnych problemów, aby na tej samej malince działał Domoticz i opisany tutaj serwer. Nie testowałem tego dokładnie, ale nie natrafiłem też na żadne przeszkody uniemożliwiające połączenie tych projektów (tak jak było to wcześniej w części z nadajnikiem FM, która wymagała wyłączenia I2C). Nie rozumiem tylko co dokładnie chciałbyś tutaj łączyć? Domoticz zbierane dane i trzyma je "u siebie", nie potrzebuje do tego osobnej bazy danych. Jak dokładnie chciałbyś połączyć serwer www z Domoticzem?

W takim razie nie powinieneś mieć żadnych problemów. Najlepiej zrób jednak test w praktyce, podłącz do Domoticza cokolwiek (nawet jeden czujnik) i zainstaluj na tej samej maszynie LAMP. Jak PHP i MySQL ruszy bez problemu to będziesz miał pewność 🙂

• 2 tygodnie później...

@Inari, chyba gdzieś już się o tym szerzej wypowiadałem, ale pisząc w skrócie: Tak, jest taki plan - możliwe, że nawet na całą osobną serię dotyczącą tego tematu 🙂 Uprzedzając pytanie: nie podam żadnego konkretnego terminu (na pewno jednak nie będzie to w ciągu najbliższych tygodni). Teraz chcę się bardziej skupić na tym kursie i opublikować więcej artykułów z tej serii (najbliższy na dniach) 😉

7 godzin temu, Treker napisał:

@Inari, chyba gdzieś już się o tym szerzej wypowiadałem, ale pisząc w skrócie: Tak, jest taki plan - możliwe, że nawet na całą osobną serię dotyczącą tego tematu 🙂 Uprzedzając pytanie: nie podam żadnego konkretnego terminu (na pewno jednak nie będzie to w ciągu najbliższych tygodni). Teraz chcę się bardziej skupić na tym kursie i opublikować więcej artykułów z tej serii (najbliższy na dniach) 😉

dzieki za odpowiedz 🙂

Witam, jestem początkująca w temacie, więc proszę o wyrozumiałość. Podczas przerabiania kursu natrafiłam na problem, że pomimo "updatów i upgradów" nie pojawia mi się strona startowa apache2 (mam białą stronę). Dodam, że internet działa, adres hosta ustaliłam przez "hostname -I". Co może być przyczyną? To pewnie prosta rzecz, ale niestety nie pozwala mi przejść dalej z nauką. Z góry dziękuję za podpowiedź jak to rozwiązać :)

@Nikka, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.
9 minut temu, Nikka napisał:

Witam, jestem początkująca w temacie, więc proszę o wyrozumiałość. Podczas przerabiania kursu natrafiłam na problem, że pomimo "updatów i upgradów" nie pojawia mi się strona startowa apache2 (mam białą stronę). Dodam, że internet działa, adres hosta ustaliłam przez "hostname -I". Co może być przyczyną?

Czy to czysta instalacja Raspbiana, czy wcześniej miałaś coś tam jeszcze zainstalowane? Czy sprawdzałaś dalsze kroki kursu tj. próba uruchomienia własnych skryptów PHP? Jakie wtedy były wyniki?

6 minut temu, Nikka napisał:

Na tej karcie dwa razy instalowałam Rasbiana. Jedyne co zmieniłam to próba rozwiązania zgodnie ze stroną:https://www-users.cs.york.ac.uk/~mjf/bug_press/src/Apache Web Server.html. I wyszło inaczej niż w przykładzie:

<-rw------- 1 root root 5 Nov 3 19:01 index.html.save 

Czyli zamiast pliku html mam html.save. Niestety nie wiem co to za różnica. 

spróbuj zmienić nazwę pliku na index.html 

(edytowany)

Nazwa zmieniona. Informacja ze strony: Forbidden. You don't have permission to access /index.html on this server.

Nie instalowałam Skypa ani innych programów -więc to chyba nie wina zajętego portu 80 jak gdzieś czytałam.

Edytowano przez Nikka
dodanie info

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...