Skocz do zawartości

Domoticz - Blocky, uruchomienie skryptu

franek84

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Zainspirowany kursem Rpi z zainstalowanym Domoticzem - jest świetny, czekam na więcej - dotarłem do problemu którego nie jestem w stanie rozwiązać. A mianowicie, Domoticz -> Zdarzenia, a dokładniej Blocky. Blocky daje możliwość uruchomienia zewnętrznego skryptu. W moim przypadku jest to „plik.sh” (oczywiście podaję pełną ścieżkę do skryptu w Blocky) zawierający:

#!/bin/bash

sudo /home/pi//plik.py &

Jako że bliżej mi do Pythona, plik.sh uruchamia plik.py o treści (zawartość testowa, sprawdzam czy Domoticz bez problemu uruchamia skrypty):

#!/usr/bin/python3

wyjscie = open("wyjscie.txt", "w")

c = 2 + 2

wyjscie.write("wyjscie wynosi " + str(c))

Logi Domoticza nie zgłaszają żadnego błędu. Mam log kontrolny wykonujący proces w Blocky. Skrypt wywołany z Blocky przez Domoticza wykonuje się niby prawidłowo, jednak nie zapisuje żądnych informacji do pliku tekstowego. Natomiast wykonanie pliku z konsoli (putty: ./plik.sh) działa już prawidłowo i bez problemu dokonuje zapisu w pliku txt.

Mogę prosić o pomoc w rozwikłaniu tej zagadki?

Podaj pełną ścieżkę a nie tylko nazwę pliku - czyli coś w stylu:

wyjscie = open("/tam/gdzie/mieszka/plik.txt","w");

Bo niby skąd cron ma wiedzieć, gdzie masz wsadzić ten plik?

Z ciekawości: po co tam sudo?

• Lubię! 2

Wstyd.... działa, dziękuję.

Sądziłem że wykonując skrypt z konsoli - wykonanie tworzy plik tekstowy w tej samej lokalizacji co skrypt - identycznie wygląda uruchomienie z Domoticz.

Po co sudo? Szukając odpowiedzi w necie, natknąłem się na propozycje rozwiązania tego problemu dodając właśnie sudo.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.