Skocz do zawartości

Połączenie Raspberry Pi Zero z WiFi

jacabe

Pomocna odpowiedź

czesc. jestem nowym uzytkownikiem. zakupilem sobie rpi zero w i staram sie przyswajac lekcje kursu o rpi. niestety zacialem sie na polaczeniu z wifi. komenda sudo iwlist wlan0 pokazuje mi moja siec, niestety po edycji wpa_supplicant.conf nie laczy sie z siecia. nie wiem co moze byc tego powodem. prosilbym o pomoc w tej kwestii. po pierwszej edycji wpa_supplicant komenda wpa_cli reconfigure zwraca mi ok, ale po kolejnych zmianach w wpa_supplicant komenda wpa_cli reconfigure daje juz tylko timeout. co robie zle?

ifconfig.jpg

iwlist wlan0.jpg

wpa_cli reconf.jpg

wpa_supplicant_conf.jpg

@jacabe, witam na forum 😉 Widzę, że to Twoje pierwsze kroki na Forbocie, oto najważniejsze informacje na start:

• Chcesz przywitać się z innymi członkami naszej społeczności? Skorzystaj z tematu powitania użytkowników.
  • Opis najciekawszych funkcji, które ułatwiają korzystanie z forum znajdziesz w temacie instrukcja korzystania z forum - co warto wiedzieć?
  • Poszczególne posty możesz oceniać (pozytywnie i negatywnie) za pomocą reakcji - ikona serca w prawym dolnym rogu każdej wiadomości.

5 minut temu, jacabe napisał:

zakupilem sobie rpi zero w i staram sie przyswajac lekcje kursu o rpi.

W komentarzach do kursów, aby nie wprowadzać innych w błąd, rozmawiamy tylko o dokładnie takim sprzęcie jak ten, który używany jest w kursie. Dlatego Twój port wydzieliłem do osobnego tematu 🙂

6 minut temu, jacabe napisał:

co robie zle?

Zacznę od standardowych pytań:

1. Czy restartowałeś RPi po wprowadzeniu zmian?
  2. Czy dane Twojej sieci są poprawne (nazwa i brak hasła)?
  3. Próbujesz łączyć się z siecią 2,4GHz czy 5GHz?
  4. Po czym stwierdzasz, że malinka nie łączy się z siecią i w jaki sposób się z nią łączysz w takim razie przez SSH?

(edytowany)
15 godzin temu, Treker napisał:

1. Czy restartowałeś RPi po wprowadzeniu zmian?
  2. Czy dane Twojej sieci są poprawne (nazwa i brak hasła)?
  3. Próbujesz łączyć się z siecią 2,4GHz czy 5GHz?
  4. Po czym stwierdzasz, że malinka nie łączy się z siecią i w jaki sposób się z nią łączysz w takim razie przez SSH?

cześć. dzięki za odpowiedz.

odpowiadam:

1. restarowałem po każdej zmianie wpa_supplicant.conf, ponieważ wpa_cli reconfigure wystawia TIMEOUT

2. poprawne, inne komputery łączą sie z tą siecią.

3. siec jest 2.4GHz

4. po wpisaniu komendy ifconfig wlan0 nie ma ip przydzielonego dla malinki, pakiety wyslane i odebrane rowne zero.

połączenie zestawiłem na usb zgodnoe z filmikiem www.youtube.com/watch?v=LVKVGmP9hxQ

tam po wpisaniu ifconfig wlan0 widac przydzielony adres ip oraz ruch na łączu.

wszystkie zrzuty ekranu z poprzedniego posta pokazują problemy, które napotykam. jakie strony bym nie odwiedził zestawienie połączenia malinki do sieci wydaje sie proste wiec popełniam jakis dziwny błąd, ale sam nie umiem sobie z tym poradzic.

w tym momencie połączyłem malinkę z hot-spotem z telefonu, przy zabezpieczeniu wpa-psk. czy możliwe jest żeby przy nie zabezpieczonej sieci nie chciała się malina połączyć z siecią?

Edytowano przez jacabe

3 godziny temu, jacabe napisał:

w tym momencie połączyłem malinkę z hot-spotem z telefonu, przy zabezpieczeniu wpa-psk. czy możliwe jest żeby przy nie zabezpieczonej sieci nie chciała się malina połączyć z siecią?

Raczej nie powinno być takiego problemu. Nie mam teraz sieci bez hasła, aby to sprawdzić, ale bazując na oficjalnym poradniku RPi zapis dla przypadku bez hasła wydaje się poprawny. Jesteś pewny, że w routerze nie ma jakiegoś filtrowania po adresach MAC? Może malinka dostała "bana" za próby błędnego dostania się do sieci wcześniej?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

połączylem. najpierw przez hot-spot, zrobilem update i upgrade. potem przez raspi-config ustawiłem siec na moja i podalem haslo. reboot i sie połączyl.

niezabezpieczonej sieci nie chce połaczyc nawet jak robie hotspota na szybko. dzieki Treker za pomoc.😃

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.