Skocz do zawartości

Rock Pi - tańszy i lepiej wyposażony następca Raspberry Pi?

Komentator

Pomocna odpowiedź

Rock Pi - tańszy i lepiej wyposażony następca Raspberry Pi?

Niedługo do sprzedaży trafi Rock Pi, czyli moduł, którego specyfikacja z pewnością zadowoli osoby czekające na Raspberry Pi 4. Rock Pi wyposażono m.in. w USB 3.0, złącze dla modułów eMMC i dysków M.2. Co najciekawsze, płytka powinna być tańsza od Raspberry Pi 3.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Czy mi się wydaje czy jesteśmy świadkami wyścigu PiSzczurów ? Co chwilę jakaś alternatywna płytka do Raspberry PI, wszystko ładnie w tabelkach i cyferkach, a w rzeczywistości ZERO wsparcia i kieszonkowy gril.

• Lubię! 1

Masz rację, jest coraz więcej płytek kompatybilnych lub bardzo zbliżonych do Raspberry Pi. W praktyce mało, która staje się później popularna. Kolejny raz mamy dowód na to, że prawdziwą siłą Raspberry Pi (i Arduino) jest aktywna społeczność. Oczywiście producent też musi robić swoje i udostępniać dobre wsparcie, bo bez tego społeczność nie pociągnie projektu (mimo szczerych chęci). Najgorsze jest to, że w przypadku wielu chińskich klonów producenci nie udostępniają materiałów nawet, gdy społeczność jest nimi mocno zainteresowana. Wydaje mi się, że wiele firm, które zabierają się za "klony" liczy tylko na łatwy zarobek. Myślą, że ciekawy sprzęt załatwi temat i produkt będzie się "sam sprzedawał". Miejmy nadzieję, że tutaj będzie inaczej 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Właśnie zamówiłem. Wersja B z 4GB RAM i WiFi. Cena w Niemczech to 106,81EUR (z VAT i wysyłką). Gigabitowy LAN, USB3.0 i złącze M2 to wszystko czego potrzebuję w domowym NAS i serwerze DLNA.

• Lubię! 1

Dzisiaj otrzymałem przesyłkę. Od 10.00 bawię się komputerkiem. Zacząłem od instalacji Armbiana - wrażenia bardzo pozytywne, wydajność na poziomie niedostępnym dla RPI. Potem zainstalowałem Ubuntu Bionic z desktopem Mate. Desktop i aktualizacje instalowały się jakieś 2h, przyczyną może być stara karta SD, którą wygrzebałem w starych częściach do RPI - jutro zaopatrzę się w jakiś dysk M.2.

Obawiałem się o chłodzenie - zakupiony w międzyczasie radiator oczywiście jeszcze nie doszedł - więc założyłem mały wentylator 5VDC zasilany z GPIO. Temperatura procesora w czasie oglądania Youtube w 1080p (nie tnie!) nie przekroczyła 80 st.C, w idle 34 st.C - więc z dużym radiatorem Rock Pi powinien sobie radzić bez wentylatora.

Komputerek jest naprawdę świetny. Myślę, że z szybszym - niż moja stara karta SD - dyskiem spokojnie może służyć jako desktop do codziennego używania.Jestem pod dużym wrażeniem.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.