drozdziak Napisano Grudzień 20, 2018 Udostępnij Napisano Grudzień 20, 2018 Hej Przeglądam sobie różne biblioteki jakie wgrywam przy okazji dodawania nowych czujników. Wiele z nich włącza do siebie np. bibliotekę Arduino.h No i teraz pytanie Jeśli mam trzy czujniki i każdy w swojej bibliotece dołączy Arduino.h to jak to wpłynie na rozmiar szkicu ładowanego do pamięci? Czy ma sens usunięcie z dwóch bibliotek includa Arduino.h ? Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
marek1707 Grudzień 20, 2018 Udostępnij Grudzień 20, 2018 Nie, to się robi samo w czasie procesu kompilacji i inkludowania, za pomocą definiowania pewnych unikalnych symboli i sprawdzania czy już wystąpiły. Przyjrzyj się co ma taki plik na początku (zwróć uwagę na #define oraz #if) i spróbuj zrozumieć jak to działa - to żadna magia. BTW: W przyjętym nazewnictwie pliki .h nie są bibliotekami a plikami nagłówkowymi (header files) - być może bibliotek, ale niekoniecznie. Nie myl tego. 2 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Grudzień 20, 2018 Udostępnij Grudzień 20, 2018 @drozdziak, mam nadzieję, że po odpowiedzi Marka wszystko będzie już dla Ciebie jasne. Od siebie polecę jeszcze lekturę artykułu, który może trochę rozjaśnić w kwestii samego pliku Arduino.h: Arduino, co w środku… – #3 – źródło wbudowanych(?) funkcji 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
drozdziak Grudzień 20, 2018 Autor tematu Udostępnij Grudzień 20, 2018 Tak, już wiem, dzięki - ludzie z tego forum to jakiś wyższy level społeczeństwa, dziękuję za to 🙂 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź