Skocz do zawartości

Zastosowanie komuptera PC w robocie

Pomocna odpowiedź

No to jesteś w nieciekawej sytuacji bo to na co się zabierasz to trudne zadanie. Co do oprogramowania masz 3 wyjścia:

1. Oszukać kartę graficzną oraz wejście na klawiature w taki sposób by je wykrywał lub wbudować klawiature (zbudować własną jest niezwykle trudno. Wtedy można wgrać windowsa + niezbędny soft. Według mnie? Najgorsze rozwiązanie!

2. Napisać własny system stworzony tylko i wyłącznie do sterowania tym robotem.

3. Napisać własną wersje BIOS'u oraz systemu operacyjnego w taki sposób by sam system był na dysku twardym (6gb spokojnie wystarczy), a rozkazy były na dyskietkach dostarczane, system by robił jako interpreter.

Nie zamkniesz się z pewnością w 2000PLN i nie zrobisz tego w miesiąc, podwozie które uciągnie własne układu plus ciężkiego PC'ta jest bardzo kosztowne (wiem to z własnego doświadczenia).

Patrząc na twoją odpowiedź na moje pytanie nr1 stwierdam że nie masz szans z taką wiedzą wykonać tak karkołomnego projektu, przynajmniej na razie, zakładając że jesteś bardzo pojętny i tak masz jeszcze 1-3 lata nauki. Wymagana wiedza:

1. Bardzo zawansowana wiedza o budowie PC'ta (polecam ściągnąć książkę "Anatomia PC" bo w wersji elektronicznej to dodatkowy nakład pieniężny, za wygode trzeba płacić, później poszperać po sieci).

2. Wysoka wiedza z zakresu elektroniki analogowej.

3. Średnia wiedza z zakresu elektroniki cyfrowej teoretycznej(zaprojektowanie) jak i praktycznej(wykonanie projektu).

4. Podstawowa umiejętność pisania programów z wykorzystaniem protów zewnętrznych.

5. Podstawowa umiejętność pisania systemów operacyjnych (RMODE powinien wystarczyć) (jeśli zamierzasz pisać własny system).

A więc... Na razie radzę Ci zająć się czymś łatwiejszym, a do tematu wrócić gdy będziesz miał przynajmniej średni bagaż doświadczeń.

Wyjaśnijmy sobie małe co nieco:

1.KASA: nikt nie mówił że mam zamiar wydać 200 zł, jakiś rok temu chciałem bawić sie w modelarstwo i na innym forum też pisali "ile chcesz wydać? musisz mieć conajmniej 600 zł" a ja na starcie miałem prawie zero, po czterech miesiącach miałem sprzętu za 500 zł, samolot i tak nie poleciał ale mniejsza z tym. kase jakoś załatwie (chyba 😅 )

2. szczeże mówiąc nie ma sensu robić takiego robota "klocka" ktury by kosztował dużo i np. omijał przeszkody, wpadłem na inny pomysł a konkretnie taki żeby zrobić pojazd zdalnie sterowany z kamerą na bazie mojego pc no i tu sie nasuwa pytanie co kupić?

ad2. napewno kamerka jaka? internetowa? (widziałem za 30 naszej waluty w auchanie)

bd2. karta wifi, napiszcie mi coś o tym bo nigdy z tym nie miałem doczynienia interesuje mnie jaki ma zasięg? czy obraz jest płynny? iloma kanałami można sterować? ile tych kart musze mieć 1 czy dwie? na jakiej zasadzie to działa? czy kamere i silniki sie podłancza do niej? odpowiedzcie mi na te pytania

pozdrawiam

Czytales temat ktory dalem na poczatku?Sa tam 4 strony ale tam jest wszystko napisane,DOSŁOWNIE.Ja na nie polecam takiego robota ale moze komus uda sie go porzadnie zrobic.

** Dodano: 2007-08-13, 21:29 **

marek91 -zorientowales sie juz w temacie?

• 3 miesiące później...

A ja tak sobie czytam i się zastanawiam po co strzelać z działa kaliber 406mm do komara ? 😋 Ten komp to potężna maszyna. O wiele za dużo jak na sterowanie robotem. Weź też pod uwagę, że zżera to ogromne ilości prądu (takie PII to już jest kilkanaście W mocy :] ). Czy Ty chcesz robić zaawansowane obliczenia na tym ? Do robota wystarczy jakiś większy AVR. Mniejszy, mniej z tym kłopotów i w ogóle. A jeśli potrzebujesz dużej mocy obliczeniowej to użyj jakiegoś ARMa. Rzeczy takie jak kamerka, Wi-Fi itp. da się na tym spokojnie obsłużyć 😉 Zastosowanie PC mija się tu z celem. Zwłaszcza, że trudno to badziewie (w porównaniu z uC) oprogramować, a także przystosować do sterowania robotem. Jak dla mnie jest to pomysł trochę bez sensu.

. Rzeczy takie jak kamerka, Wi-Fi itp. da się na tym spokojnie obsłużyć 😉

No pewnie, że się da, ale autor nie jest bardzo zaawansowany, a obsługa Wi-Fi z AVRa to jest wyzwanie bardzo skomplikowane - ja bym nawet nie próbował.

No chyba, że jest jakiś gotowy moduł Wi-Fi, który można łatwo obsłużyć przez avra.

Hmmm. Wystarczy pokopać w necie. Na pewno są jakieś gotowce w C. Poza tym można kupic gotowe moduły Wi-Fi z zaimplementowaną obsługą protokołu, więc nie trzeba się nad tym spuszczać samemu 😋 Poza tym, obsługa Wi-Fi pod PC jest tak samo, jeśli nie bardziej skomplikowana od strony programowej. Poza tym, kartę Wi-Fi można w całości wrzucić do systemu z ARMem i tylko nauczyć się jej obsługi po PCI. W PC i tak trzeba zrobić to samo. A o ile więcej kłopotów ze sprzętem. Poza tym i tak musisz stworzyć jakiś soft. Albo zainstalujesz mu jakiś przemysłowy OS albo napiszesz go sam, co jest bardzo trudne. Więc, jak to się mówi, jak się nie kręcić, d*** i tak jest z tyłu 😋 Nie ma co, lepiej pobawić się jakimś uC.

• 1 rok później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...