Skocz do zawartości

Przeniesienie systemu na dysk USB - problem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Jako że coraz częściej mam dziwne problemy z domoticzem postawionym na RBpi 3B, postanowiłem zamienić kartę SD na dysk USB.
Przeczytałem wiele poradników, wszytko wydawało się proste ale.... nie działa 😞

tzn. jeśli na dysk USB nagram czysty obraz to malinka bootuje się bez problemu, ale jeśli chcę sklonować kartę i przenieść obraz na dysk USB to już nie działa 😞
nie rozumiem o co chodzi, próbowałem już zgrywania obrazu przez "dd" jak i przez program na RBpi, potem nagrywałem etcherem, dd, programem na RBpi i... zawsze ten sam efekt, malinka nie wstaje 😞

Co robię źle?

(edytowany)

Nie testowałem, ale to powinno być dla Ciebie pomocne:

"Raspberry Pi 3 i bootowanie systemu z USB

3 model Raspberry przyniósł kilka nowości: czterordzeniowy, 64-bitowy procesor oraz wbudowany Bluetooth LE i WiFi. Ale to nie wszystko…

W czwartek na stronie fundacji Raspberry pojawiła się informacja o wprowadzeniu nowej funkcji, czyli możliwości startowania systemu bezpośrednio z nośnika podpiętego przez USB, bez potrzeby używania kart microSD, co do tej pory nie było możliwe. Niestety, ze względów sprzętowych, opcja ta jest możliwa tylko w przypadku Raspberry Pi 3, chociaż jeżeli nie masz jeszcze najnowszego modelu, to może jest to dobry powód do zakupu

Na stronie: https://www.raspberrypi.org/documentation/hardware/raspberrypi/bootmodes/msd.md została przygotowana odpowiednia instrukcją, razem z opisem włączenia nowej funkcji oraz przeniesienia obecnego systemu z karty pamięci na dysk lub inne urządzenie USB Mass Storage (np. Pendrive) bez utraty danych."

Żródło: http://blog.nettigo.pl/2016/raspberry-pi-3-i-bootowanie-systemu-z-usb/

A dla starszych Rasp Pi ta instrukcja powinna być pomocna: Rasp Pi - system na HDD

Edytowano przez lukaszd82

ech.... sęk w tym że znam te linki, jak i wiele innych, niestety u mnie nie działają, albo robię tak straszną głupotę że ej nie widzę, albo mam coś uwalone w sprzęcie 😞

9 godzin temu, Karolus napisał:

Jako że coraz częściej mam dziwne problemy z domoticzem postawionym na RBpi 3B, postanowiłem zamienić kartę SD na dysk USB.
Przeczytałem wiele poradników, wszytko wydawało się proste ale.... nie działa 😞

tzn. jeśli na dysk USB nagram czysty obraz to malinka bootuje się bez problemu, ale jeśli chcę sklonować kartę i przenieść obraz na dysk USB to już nie działa 😞
nie rozumiem o co chodzi, próbowałem już zgrywania obrazu przez "dd" jak i przez program na RBpi, potem nagrywałem etcherem, dd, programem na RBpi i... zawsze ten sam efekt, malinka nie wstaje 😞

Co robię źle?

Cześć,

czy odmontowujesz system plików na karcie SD przed nagraniem obrazu komendą "dd" (nie może być w użyciu podczas nagrywania obrazu)? Jeśli nie to zawsze będziesz miał błędy w nagranym obrazie.

Pozdrawiam

11 godzin temu, FlyingDutch napisał:

Cześć,

czy odmontowujesz system plików na karcie SD przed nagraniem obrazu komendą "dd" (nie może być w użyciu podczas nagrywania obrazu)? Jeśli nie to zawsze będziesz miał błędy w nagranym obrazie.

Pozdrawiam

hmmmm, wiesz, w zasadzie głowy nie dam, ale są poradniki które mówią o robieniu obrazu przez dd bezpośrednio na pracującej malince.
Sprawdzę po południu, może to jest jakiś trop.

A  z drugiej strony, czy taki obraz wykonany na karcie z jednej malinki można używać na innym RBpi??

2 godziny temu, Karolus napisał:

A  z drugiej strony, czy taki obraz wykonany na karcie z jednej malinki można używać na innym RBpi??

Cześć,

jeśli to taki sam model RPI to tak.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
(edytowany)

Witam

Zabieram się za to, tylko zastanawiam się jak to wygląda w praktyce? Osoby które już to przerobiły zapewne znają odpowiedź.

Mam RaspberryPi 3B. Jeśli zmodyfikuję OPT na program_usb_boot_mode=1 to czy mogę później:

1. Dalej startować z SD?
  2. Jeśli podłączę bootowalne USB to wtedy wystartuje z USB, a jeśli go nie ma to wystartuje z SD (jeśli jest SD)?
  3. Jeśli 1. jest TAK to z którego wystartuje jeśli będzie SD boot'owalne i USB też boot'owalne? Czy może pojawi się jakieś menu wyboru?

Pozdro

Edytowano przez karolp

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...