Skocz do zawartości

Radio internetowe na Raspberry Pi, problem z głośnikiem Bluetooth

Pomocna odpowiedź

Napisano

To wprawdzie nie jest odpowiedź na poruszony problem, ale też dotyczy BT. Otóż zrobiłem na Malince z wyświetlaczem 3,5" radio internetowe, które w satysfakcjonujący sposób sobie gra. Niestety tylko na wyjściu HDMI ( w telewizorze ) lub - po przełączeniu w raspi-config  - na słuchawkach 3,5 mm. Próba połączenia z głośnikiem BT wypadła tylko częściowo pozytywnie. Głośnik  BT został znaleziony ale próba połączenia zakończyła się komunikatem - "połączenie błędne - użyj audio menu do połączenia tego urządzenia " ( Connection failed - Use the audio menu  to this device.)  Co to jest "audio menu"  gdzie mogę je znaleźć i  jak skonfigurować, może ktoś wie i mi podpowie ?   Proszę o pomoc

A jak wygląda sytuacja gdy masz podpięte przez słuchawki? Obraz dalej podajesz na wyświetlacz 3.5" poprzez HDMI?

W trybie graficznym możesz zrobić to co tu ktoś opisuje. Kliknąć w ikonkę głośnika i powinno tam być coś ciekawego 🤔

"You have to right click on the speeker symbol in the top right corner that way you can choose the adio output device"

I dalsza uwaga, żeby nie przejmować się że może być ✅

Jeżeli da to ten sam efekt to możesz spróbować przeinstalować pi-bluetooth.

Dzięki za szybką reakcję. Wyświetlacz dotykowy 3,5" podłączyłem przez złącze GPIO i w trybie LCD mam obraz na wyświetlaczu i fonię na słuchawkach.  Mogę przełączyć się z LCD na HDMI i wówczas obraz i dźwięk mam w telewizorze. Trudność polega na tym, że ani w jednym ani w drugim przypadku nie mogę uzyskać fonii poprzez głośnik BT.  Twoja podpowiedź miała właściwy kierunek ale po kliknięciu ikony głośnika i wyborze  z wyświetlonej listy urządzeń - mojego Creative Muvo 1c  pojawia się komunikat : " Failed to connect to device - GDBus.Error:org.bluez.Error.Failed: Resource temporarily unavailable. Try to connect again"     Każda następna próba połączenia kończy się tak samo. To mi wygląda na brak jakiegoś dodatkowego pliku w samej Malince, nie wiem jednak jak sobie z tym poradzić. 

Czy nie jest tak, że moduł bluetooth w Malinie to tylko odbiornik sygnału BT - bo klawiatura BT i mysz BT działają bez zarzutu. Natomiast moduł ten nie zawiera nadajnika BT .

Czy ktoś wie jak to jest w rzeczywistości ?  Takie rozwiązania występują np. w odbiornikach telewizyjnych.

6 godzin temu, Wmark napisał:

Czy nie jest tak, że moduł bluetooth w Malinie to tylko odbiornik sygnału BT - bo klawiatura BT i mysz BT działają bez zarzutu. Natomiast moduł ten nie zawiera nadajnika BT .

Bluetooth w RPi pozwala na dwustronną komunikację. Najłatwiej zauważyć to podczas pracy w trybie graficznym. Jeśli sparujesz się z innymi urządzeniami (np. telefonami) to w Bluetooth Manager będziesz miał opcję np. do wysyłania plików. Oprócz tego w sieci można znaleźć kody do komunikacji dwustronnej w Pythonie, przykład: https://gist.github.com/keithweaver/3d5dbf38074cee4250c7d9807510c7c3

Dzięki za informację,  jednak to w żaden sposób nie rozwiązuje mojego problemu.  Eliminuje wprawdzie moje obawy o jednostronnej transmisji ale dźwięku i tak nie mogę przesłać do głośnika BT. Przeanalizowałem wiele forów w Internecie i prawdę  mówiąc nikt tego problemu nie rozwiązał. Jedynym wyjściem jest zakup modułu BT w postaci klucza  USB i to właśnie dwustronnego, który jest niestety dużo droższy od dostępnych  na rynku tanich modułów  o jednostronnej transmisji. Ale też nie jestem pewien czy uzyskam na porcie USB Malinki sygnał dźwięku do transmisji BT.

• 2 tygodnie później...

No to jednak udało się,  okazuje się, że moduł BT w Malince musi się „nauczyć” współpracy z głośnikiem BT.

Pierwszych kilka prób połączeń – sparowań z głośnikiem BT skutkowało komunikatami, o których pisałem w moich poprzednich  postach.  Skuteczne połączenie i słyszalny dźwięk w głośniku BT – w moim przypadku to Creative MUVO1c - nastąpiło dopiero  po czterech próbach  wyłączania i ponownego włączania modułu bluetooth w Malince.  Przy trzeciej próbie połączenia, głośnik BT zaczął odtwarzać dźwięk z „ czkawką”,  tak jakby się „ zastanawiał” czy jednak nie zrezygnować z odtwarzania dźwięku. Dopiero czwarta próba zakończyła się sukcesem.

Zauważyłem  też taką  prawidłowość – w kolejnych  uruchomieniach radia internetowego głośnik BT łączył się od razu  z Malinką -  pod warunkiem, że  głośnik BT nie był w międzyczasie łączony z innym urządzeniem bluetooth.  W takich przypadkach trzeba przeprowadzić procedurę łączenia  taką jak na wstępie mojego wywodu.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...