Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

No to raczej przyjrzyj się temu modułowi i sposobowi podłączenia do Arduino. Ta biblioteka działa właściwie. Uruchomiłem jak wspominałem przykład DS1307_Simple (na Arduino Uno) i bez jakichkolwiek modyfikacji podłączyłem swój moduł z DS1307 (zobacz).

Moduł od prawie roku leżał sobie w szufladzie i ... wszystko działa jak należy więc problem nie w bibliotece lecz w sprzęcie lub jego podłączeniu. Sprawdź połączenia, a zamiast pokazywać wyniki wyszukiwarki daj link do noty katalogowej producenta tego modułu.

ds1307.png

Edytowano przez Belferek

Widzę że soft raczej dobry - ale jeszcze spróbuj odpalić przykład z Plik → Przykłady -> Zjeżdżasz na sam dół, klikasz Rtc by Makuna → DS1307_Simple.

Jeżeli to będzie wypluwało to samo, pokaż nam jak to podłączasz, oraz zobacz czy sama płytka wygląda jak należy. 

podłączenie pisałem już wyżej jakie jest , tak samo juz odpalałem ten przykład z 3 razy ... niestety ten sam skutek ...;/ płytka z wygladu niby ok ... moze to ze bateryjka miala 4.03 V mogło uszkodzić DS1307 . ...

W takim razie pozostaje Ci wymienić baterię lub spróbować bez niej. Jak dalej nie zadziała, a jesteś pewien że wszystko dobrze robisz, musisz na reklamacje zgłosić. Najwyżej w sklepie pomogą Ci z uruchomieniem 🙂 

(edytowany)
8 minut temu, Mrpatryk napisał:

ze bateryjka miala 4.03 V

A jaka to bateria, że aż takie napięcie miała?

Według producenta DS1307:

Voltage Range on Any Pin Relative to Ground -0.5V to +7.0V

Jak masz zwykłe Arduino UNO to może podłącz RTC do niego i sprawdź. Cały czas jednak sugeruję by wszystko wyłączyć, porozłączać i po kolei na spokojnie podłączyć jeszcze raz (10x sprawdzając).

Edytowano przez Belferek

CR2032 3V niby pisze ... ale ma 4.03 tyle miernik pokazuje 😄 wyciągłem bateryjke z DS3132 i tamta miała 3,2V -ale to i tak nic nie dało. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...