Skocz do zawartości

Zasilanie Silnika Krokowego

Bartt

Pomocna odpowiedź

Zamierzam zabrać się w najbliższym czasie za silniki krokowe i mam problem z doborem zasilania

Silnik - JK42HS34-0404

Sterownik - Pololu A4988

Silnik zamierzam zasilać z baterii, i tu właśnie pojawia się problem.

Silnik potrzebuje 12 V i 0,4 A.

Jeśli chodzi o natężenie to z tego co zrozumiałem sterownik posiada możliwość regulacji. 

Problemem jest natomiast napięcie. Nie znalazłem żadnych baterii z dokładnie takim.

Czy silnik może pracować na trochę wyższym albo niższym napięciu? Jeśli tak to na jakim? 

Generalnie jestem trochę zielony w tej kwestii...

30 minut temu, Bartt napisał:

Generalnie jestem trochę zielony w tej kwestii...

Też jestem, więc moja wypowiedź może być mało warta.

Napięcie zasilania silnika jest bardzo istotne, ale na szczęście dla Ciebie jest praktycznie dowolne, ale w tym wypadku [zgodnie z dokumentacją twojego sterownika], nie może przekraczać 35 V. Zupełnie dowolne ale zależne od tego co chcesz osiągnąć. W zasadzie dwa linki [+podlinki], które podałeś zawierają wystarczającą ilość informacji, więc jak jesteś zielony, to powinieneś zacząć czytać. Dodatkowy link, jaki specjalnie dla Ciebie znalazłem: http://forum-cnc.pl/index.php/topic,582.0.html.

PS

Nie biorę odpowiedzialności, jeżeli spalisz silnik lub sterownik, ale z drugiej strony, jak już [jeżeli] to zrobisz, może natychmiast przestaniesz już być zielony? 

Edytowano przez narbej
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.