Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Problem konieczności odwrócenia ekranu do jednej z obudów jest znany. Mój problem polega na tym, że jak na razie korzystając z porad jakie doczytałem nic nie wychodzi. Na PC w Notatniku otwieram lik config.txt, dopisuję sudo /bin/su -c "echo 'lcd_rotate=2' >> /boot/config.txt" ale też w formie lcd_rotate=2 i nic. Dlaczego? Czy można inaczej?

Nie. Ekran dotykowy do RPi 7 cali oficjalny  DSI. Też jest oficjalna obudowa ale po wsadzeniu ekranu do obudowy ekran jest do góry nogami. Już sobie poradziłem. Wynika z tego, że lcd_rotate=2 w pliku konfiguracyjnym trzeba pisać od nowej lini. Chyba jeszcze można to zrobić bezpośrednio z panelu ale już nie próbowałem.

Teraz mam problem z zamontowaniem obudowy. Bez pensety lub śrubokrętu z magnesem nie idzie tego zrobić. Chyba raz mi się udało sam nie wiem jak. Czy ma ktoś jakiś patent na to?

@andzrej, o którym dokładnie mocowaniu piszesz? Mam oryginalny wyświetlacz z dedykowaną obudową i nie kojarzę, żadnych problemów z montażem. Trzeba się trochę natrudzić, aby spasować obie części (trzeba manewrować uważając na porty), ale z samym skręcaniem nie miałem żadnych problemów.

No właśnie trzeba się trochę natrudzić. Ale sobie poradziłem najpierw wsadzając RPi do obudowy a później przykręcają RPi do interfejsu panelu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...