Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam,

Chcę zbudować przetwornicę do zasilania podświetlania LED w małym ekranie TFT.

Nie wiem jakie prądy będzie podświetlenie ciągnąć, ale w DS podają poniżej 50mA. Zasilanie z akumulatora Li-Ion 3,7V (3,5..4,2V)

Czy ktoś robił taką przetwornicę na TPS61160 lub podobnych?

Na co zwrócić uwagę podczas projektowania takiej przetwornicy?

Pozdrawiam.

Edytowano przez ArturMAT

Robiłem dziesiątki różnych. Wszystko masz napisane w datasheet:

http://www.ti.com/lit/ds/symlink/tps61160.pdf

W szczególności rozdziały: 8, 9 i 10. Generalnie: jak zwykle zachowujesz wszelkie przykazania dotyczące projektowania układów przetwornic impulsowych. Ustalasz założenia, liczysz elementy, weryfikujesz projekt na zgodność z założeniami, rysujesz dobre PCB w pamiętając o zasadach, montujesz, uruchamiasz, mierzysz parametry, ew. coś poprawiasz i tyle.

Ew. jakieś bardziej szczegółowe pytania tylko po przeczytaniu ww rozdziałów.

Jestem na etapie wyboru układu. Mam dodatkowe pytanie, czy w LM2705 można sterować przez nóżkę SHDN jasnością (PWM)?

Pytam, ponieważ w DS nic nie ma na temat sterowania w LM2705 przez PWM.

I oczywiście wszyscy wiemy o czym myślisz pisząc "podświetlania LED ekranów". Jest jasne (nomen omen) ile diod w szeregu, ile łańcuchów, jaki prąd itd. No to masz tu coś na otarcie łez:

https://allegro.pl/oferta/driver-p4115h-led-140ma-320ma-510ma-680ma-pwm-lin-7411814238

Przetwornica step-down będąca źródłem prądowym a więc do LED idealna, prąd ustawiany nalutowaniem lub zdjęciem zworki na ścieżkach, wejście zasilania od 6 do 24VDC (oczywiście musi być wyższe niż napięcie łańcucha LED), modulacja jasności napięciem analogowym.

• Lubię! 1
(edytowany)

W pierwszym poście podałem o jaki ekran chodzi i jakim napięciem będzie zasilana przetwornica (akumulator LiIon).

Więc, czy można kupić układ najlepiej w wersji sześcio-nóżkowej SMT (z regulacją PWM) i łatwo dostępnej drivera LED?

Edytowano przez ArturMAT

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...