20012game Napisano Marzec 5, 2019 Udostępnij Napisano Marzec 5, 2019 Witam, zrobiłem robota, 3 koła, 2 silniki, arduino uno + hc-05 i sterowanie przez telefon, zasilany 4xAA. I otóż mam problem, zaproponowałem że go przyniosę do szkoły ale tak właściwie nie wiem co można o nim powiedzieć, jakieś propozycję ? Chciałbym w miarę prostego języka używać bo to 8 klasa podstawówki i raczej wątpię by ktoś się na tym chociaż trochę znał Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Marzec 5, 2019 Udostępnij Marzec 5, 2019 Sieć komputerowa, interfejs, fale radiowe, technologie sieciowe do innych niż facebook zastosowań, łazik marsjański, zdalne sterowanie .... - to takie hasła na gorąco. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
20012game Marzec 5, 2019 Autor tematu Udostępnij Marzec 5, 2019 Skąd mogę czerpać informację o łaziku Marsjańskim, interfejsie oraz falach radiowych ? Tak by były pewne, i móc zrobić z tego ewentualną notatkę (dla siebie, nie dla innych) akurat na fizyce mamy temat o falach elektromagnetycznych chyba, to z tym mniejszy problem będzie Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Marzec 5, 2019 Udostępnij Marzec 5, 2019 3 godziny temu, 20012game napisał: Chciałbym w miarę prostego języka używać bo to 8 klasa podstawówki i raczej wątpię by ktoś się na tym chociaż trochę znał Różnie bywa, miałem raz okazję robić prezentację w 3 lub 4 klasie szkoły podstawowej, a jeden chłopak od razu poznał, że to Arduino, bo ma i w domu z rodzicami coś na nim robił. Sporo osób ma też jakieś doświadczenie z programowaniem LEGO, więc przydaje się analogia, że to takie "trochę inne LEGO", które daje większe możliwości. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
20012game Marzec 5, 2019 Autor tematu Udostępnij Marzec 5, 2019 To moja klasa, więc wiem że nikt nie posiada raczej arduino, ani nawet nie "Bawił się" w programowanie Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Belferek Marzec 5, 2019 Udostępnij Marzec 5, 2019 więc wyjaśnij czym jest program - pokaż JEDŹ DO PRZODU, JEDŹ DO TYŁU, STÓJ .... 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
20012game Marzec 5, 2019 Autor tematu Udostępnij Marzec 5, 2019 (edytowany) Właśnie myślałem nad rozrysowaniem jak co jest podłączone, plus w trakcie wyjaśnieniu na czym to polega (dlaczego dając stan wysoki na ten pin sterownika silnik rusza się w tą a nie inną stronę) Tylko pytanie, bo nie wiem czy dobrze rozumiem, kod jest tutaj char t; void setup() { pinMode(9,OUTPUT); //left motors forward pinMode(10,OUTPUT); //left motors reverse pinMode(11,OUTPUT); //right motors forward pinMode(12,OUTPUT); //right motors reverse Serial.begin(9600); } void loop() { if(Serial.available()){ t = Serial.read(); Serial.println(t); } if(t == '1'){ //move forward(all motors rotate in forward direction) digitalWrite(9,HIGH); digitalWrite(10,LOW); digitalWrite(11,HIGH); digitalWrite(12,LOW); } else if(t == '2'){ //move reverse (all motors rotate in reverse direction) digitalWrite(9,LOW); digitalWrite(10,HIGH); digitalWrite(11,LOW); digitalWrite(12,HIGH); } else if(t == '3'){ //turn right (left side motors rotate in forward direction, right side motors doesn't rotate) digitalWrite(9,LOW); digitalWrite(10,LOW); digitalWrite(11,HIGH); digitalWrite(12,LOW); } else if(t == '4'){ //turn left (right side motors rotate in forward direction, left side motors doesn't rotate) digitalWrite(9,HIGH); digitalWrite(10,LOW); digitalWrite(11,LOW); digitalWrite(12,LOW); } else if(t == '5'){ //STOP (all motors stop) digitalWrite(9,LOW); digitalWrite(10,LOW); digitalWrite(11,LOW); digitalWrite(12,LOW); } delay(100); } Dobrze rozumiem ? Aplikacja wysyła jakis numer przez bluetooth do HC-05 a on do arduino, i wykonuje się konkretna rzecz ? To takie proste ? Edytowano Marzec 5, 2019 przez 20012game Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Marzec 7, 2019 Udostępnij Marzec 7, 2019 Dnia 5.03.2019 o 21:22, 20012game napisał: Dobrze rozumiem ? Aplikacja wysyła jakis numer przez bluetooth do HC-05 a on do arduino, i wykonuje się konkretna rzecz ? To takie proste ? Mniej więcej tak. Mówiąc dokładniej przesyłane są znaki reprezentujące daną cyfrę, a nie faktycznie cyfry, równie dobrze mogłyby tam być litery 😉 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź