Skocz do zawartości

Przedstawienie robota na lekcji

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, zrobiłem robota, 3 koła, 2 silniki, arduino uno + hc-05 i sterowanie przez telefon, zasilany 4xAA. I otóż mam problem, zaproponowałem że go przyniosę do szkoły ale tak właściwie nie wiem co można o nim powiedzieć, jakieś propozycję ? Chciałbym w miarę prostego języka używać bo to 8 klasa podstawówki i raczej wątpię by ktoś się na tym chociaż trochę znał

Sieć komputerowa, interfejs, fale radiowe, technologie sieciowe do innych niż facebook zastosowań, łazik marsjański, zdalne sterowanie .... - to takie hasła na gorąco.

• Pomogłeś! 1

Skąd mogę czerpać informację o łaziku Marsjańskim, interfejsie oraz falach radiowych ? Tak by były pewne, i móc zrobić z tego ewentualną notatkę (dla siebie, nie dla innych) akurat na fizyce mamy temat o falach elektromagnetycznych chyba, to z tym mniejszy problem będzie

3 godziny temu, 20012game napisał:

Chciałbym w miarę prostego języka używać bo to 8 klasa podstawówki i raczej wątpię by ktoś się na tym chociaż trochę znał

Różnie bywa, miałem raz okazję robić prezentację w 3 lub 4 klasie szkoły podstawowej, a jeden chłopak od razu poznał, że to Arduino, bo ma i w domu z rodzicami coś na nim robił. Sporo osób ma też jakieś doświadczenie z programowaniem LEGO, więc przydaje się analogia, że to takie "trochę inne LEGO", które daje większe możliwości.

(edytowany)

Właśnie myślałem nad rozrysowaniem jak co jest podłączone, plus w trakcie wyjaśnieniu na czym to polega (dlaczego dając stan wysoki na ten pin sterownika silnik rusza się w tą a nie inną stronę)

Tylko pytanie, bo nie wiem czy dobrze rozumiem, kod jest tutaj 

char t;

void setup() {
pinMode(9,OUTPUT);   //left motors forward
pinMode(10,OUTPUT);   //left motors reverse
pinMode(11,OUTPUT);   //right motors forward
pinMode(12,OUTPUT);   //right motors reverse

Serial.begin(9600);

}

void loop() {
if(Serial.available()){
  t = Serial.read();
  Serial.println(t);
}

if(t == '1'){            //move forward(all motors rotate in forward direction)
  digitalWrite(9,HIGH);
  digitalWrite(10,LOW);
  digitalWrite(11,HIGH);
  digitalWrite(12,LOW);
}

else if(t == '2'){      //move reverse (all motors rotate in reverse direction)
  digitalWrite(9,LOW);
  digitalWrite(10,HIGH);
  digitalWrite(11,LOW);
  digitalWrite(12,HIGH);
}

else if(t == '3'){      //turn right (left side motors rotate in forward direction, right side motors doesn't rotate)
  digitalWrite(9,LOW);
  digitalWrite(10,LOW);
  digitalWrite(11,HIGH);
  digitalWrite(12,LOW);
}

else if(t == '4'){      //turn left (right side motors rotate in forward direction, left side motors doesn't rotate)
  digitalWrite(9,HIGH);
  digitalWrite(10,LOW);
  digitalWrite(11,LOW);
  digitalWrite(12,LOW);
}

else if(t == '5'){      //STOP (all motors stop)
  digitalWrite(9,LOW);
  digitalWrite(10,LOW);
  digitalWrite(11,LOW);
  digitalWrite(12,LOW);
}
delay(100);
}

Dobrze rozumiem ? Aplikacja wysyła jakis numer przez bluetooth do HC-05 a on do arduino, i wykonuje się konkretna rzecz ? To takie proste ?

Edytowano przez 20012game
Dnia 5.03.2019 o 21:22, 20012game napisał:

Dobrze rozumiem ? Aplikacja wysyła jakis numer przez bluetooth do HC-05 a on do arduino, i wykonuje się konkretna rzecz ? To takie proste ?

Mniej więcej tak. Mówiąc dokładniej przesyłane są znaki reprezentujące daną cyfrę, a nie faktycznie cyfry, równie dobrze mogłyby tam być litery 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...