Skocz do zawartości

Który moduł uruchomieniowy AVR wybrać?

Pomocna odpowiedź

Mi się wydaje że będzie lepszy ten z atmegą 16 ponieważ jest według mnie bardziej rozbudowany, zaawansowany.

Po co sobie kupujesz zestaw uruchomiony ja jak by był na twoim miejscu to bym sobie kupił płytke stykową i parę elementów i na niej się bawił.

Lepszy to pojęcie względne.

Wypisz sobie czego oczekujesz od takiego modułu, a później porównaj je pod tymi względami. Dla każdego lepszy będzie jakiś inny - ze specyficznych powodów.

Witam.

Wydaje mi się, że ten drugi jest bardziej rozbudowany czyli bardziej uniwersalny.

To jest jego niewątpliwą zaletą.

W pewnym sensie zgadzam się z profesorkiem co do płytki stykowej.

Jak chcesz wydać tego rzędu sumę to o wiele przydatniejszy będzie na prawdę dobry programator

POLECAM ten:

http://www.seguro.pl/sklep/?zobacz=4710&producent=

umożliwia także debugowanie w JTAG lub dW.

Długo pracowałem ze zwykłym programatorem za 10zł (samoróbka)

i działało, byłem z tego zadowolony,
ale jak kupiłem programator debugger to teraz nie wyobrażam sobie pracy bez niego ❗

• 2 tygodnie później...

Ja powiem tak, jak chcesz kupować moduł uruchomieniowy polecam polecam zl3avr. Te dwa są dobre, ale mają wielką wade dla początkującego, niektóre elementy są w smd, co utrudnia wymiane uszkodzonych elementów. Moge też powiedzieć, że lepiej kupować płytki z kamami.pl, poniewarz jest szybka wysyłka. Dobrze jest też kupić płytki z dużą ilością portów, z ostrzętowaniem do nich, np z portem rs232 i konwertem napięć do niego.

A więc tak początkujacy jestem w dziedzinie programowania, natomiast z elektronika ogolnie nie jest tak źle i z SMD również jestem obeznany więc wszelkie naprawy to nie problem. Patrząc na Kamami to ceny nie wiem skąd biorą i a porownująć zl3avr druga aukcją dość ubogo wypada za ta cenę.

Ale w tym nie chodzi tylko o zawartość płytki, ale o rzeczy takie jak gwarancja etc. Zl3avr sam używam, i troche ją zniszczyłem, lecz spadła mi z 1,5 metra i dalej smiga jak nalezy. Zl3avr ma też dużo portów, a wyprowadzenia procesora ną na dwóch rzędach goldpinów, co też jest zaletą.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...