Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

zestaw uruchumieniowy+PIC+książka.

W zestawie brakuje jednego - kompilatora. Nie wiem w czym będziesz programować, bo wiele książek o PIC-ach dotyczy programowanie w asemblerze. Jest to niewątpliwie cenna umiejętność, ale ciężko zaczynać od asemblera, to wyższa szkoła jazdy.

Jeśli mam coś doradzać to nauki chyba lepiej wybrać AVR. Po pierwsze jest duży wybór języków programowania, chociażby Bascom, C, asembler. W internecie jest dużo przykładów i dokumentacji, sporo po polsku.

Niezłym wyborem byłby chyba PICaxe, takie arduino, ale na picach.Obsługuje chyba wszystkie (a nie tak jak arduino tylko kilka atmeg). No i programuje się w basicu, nie potrzeba programatora (bootloader).

Ja wykorzystywałem dwa układy: 16F627A, 16F877A i według mnie, te PIC-ki, jak to się mówi: są całkiem ok. Asembler pick-ów jest bardzo łatwy do nauczenia, zaledwie 35 instrukcji. Uważam, też, że pisanie w asemblerze programów sterujących prostymi robocikami w rodzaju sumo czy line follower to jak najbardziej właściwy wybór.

No będzie problem z programatorem. ICD2 lub ICD3 jest masakrycznie drogi. Chyba, że zestaw ma wbudowany jakiś programator. Co do programowania w C to wejdź na stronę Microchip i ściągnij, za jej pośrednictwem, kompilator Hi-tech lite oraz oczywiście MPLAB. PICe są bardzo przyjemne do programowania i na pewno sporo dzięki temu się nauczysz. Niemniej jednak PIC12 - 16 są mniej wydajne od AVR, mają inną architekturę i tylko 1 rejestr roboczy, co chyba jest ich największą bolączką. Jeśli na początku nauczysz się asemblera, to później już nie powinieneś mieć problemów z żadnym językiem programowania 😉 A nie taki asembler straszny jak go malują. No i siłą rzeczy, nauczysz się architektury procka.

• 3 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...