Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Jeżeli potrafisz robic PCB termotransferem samemu i potrafisz dobrze lutować, to raczej nie ma obaw że coś źle zmontujesz.

Potrafię dobrze wykonywać płytki, z lutowaniem też nie ma problemów.

A jednak układy nie działają zaraz po zmontowaniu, zawsze trzeba jeszcze szukać jakiejś pomyłki.

A jednak układy nie działają zaraz po zmontowaniu, zawsze trzeba jeszcze szukać jakiejś pomyłki.

Więc najlepiej projektować układy uważnie nie robić pomyłek. Trudno się pomylić lutując jedna wtyczkę, jednego scalaka, diodę kondensator i rezystor do gotowej płytki. A nawet jeśli to łatwo znaleźć błąd.

Zdarza się oczywiście niesprawna "od urodzenia" część, ale ja miałem taki przypadek tylko dwa razy.

Zdarza się oczywiście niesprawna "od urodzenia" część, ale ja miałem taki przypadek tylko dwa razy.

Powiedziałbym aż 😉

Taki błąd potrafi nieźle skomplikować życie, bo jeszcze ciężej go wykryć 🙂

Jakby nie patrzeć, zawsze trzeba mieć oczy szeroko otwarte, nigdy nie lekceważyć przeciwnika (trudniejszy okazuje mi się już któryś układ kategorii 'a to prościzna'), no i osobiście wolę podchodzić, a przynajmniej starać się podchodzić, że układ od początku jest niesprawny i uruchomić go dopiero po kilku testach 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...