Skocz do zawartości

STK200

bartekwr1335

Pomocna odpowiedź

Musisz podłączyć to do złącza 2x5 pin, tak żeby było zgodne ze standardem KANDA. W tym schemacie nie ma wyprowadzenia LED i jest tylko 1 GND, dlatego jest mniej pinów.

Najlepiej porównaj sobie z jakimś rysunkiem, np. http://mikrosterowniki.pl/rysunki/zlacze_kanda_10_r.jpg

Możesz też podłączyć to w dowolnie inny sposób, ważne, żeby było dobrze podłączone do uC.

Musisz podłączyć to do złącza 2x6 pin, tak żeby było zgodne ze standardem KANDA.

Standard KANDA ma 2x5 pin.

To co jest na tamtym schemacie to jest złączka używana kiedyś. W starszych zestawach można się z czymś takim spotkać, ale teraz już używa się tylko układ sygnałów KANDA.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ja ze swojej strony mogę polecić STK200+ (ulepszony STK200/300), dostępny jako kit pod nazwą AVT2855, jeśli chcesz go zrobić od podstaw to wzory płytek są udostępnione na stronie Elportalu.

Ten programator, którego podałeś schemat jest wg. mnie zły, kiedyś sobie taki zrobiłem i byłem bardzo niezadowolony, aby wgrany program zweryfikował się poprawnie musiałem próbować kilka(naście) razy, może miałem coś źle poskładane, ale teraz mam tego STK200+ i nie ma problemu, chyba nie trafiło mi się ani razu, że program się źle wgrał.

Ten programator nie jest bezpieczny a zwłaszcza dla tych, co zaczynają programować, nie ma bufora, jak sie pomylisz przy podłączaniu to możesz spalić port w komputerze, na dłuższy użytek warto zmontować STK200.

Ja zmontowałem układ na płytce z tej strony, trzeba tylko połączyć masę ze złącza kanada do masy scalaka.

I to jest złącze 1x6pin, kanada ma 2x5 i znormalizowane ustawienie:

Złącze KANADA

witam, podepne sie pod temat i zapytam:

czy bardziej opłaca sie robic samemu czy kupic gotowy STK200/300?

chciałem nauczyc sie troche programowac ATMegi, a konkretniej na poczatek chce zrobic multimetr

chciałbym wiedziec jaki potecjał ma atmega, to znaczy czy zbuduje na tym duzo układow (o ile opanuje programowanie) no i czy warto wogole inwestowac w STk200/300?

Bardziej opłaca się zrobić samemu, aczkolwiek, jak nie masz innego programatora, robienie samemu to rosyjska ruletka. Nie będziesz w stanie sprawdzić czy programator czy procesor czy co jeszcze jest winne jeśli nie zadziała od razu 😉

Więc jeśli nie masz żadnego, to raczej kupuj 🙂

Jeżeli potrafisz robic PCB termotransferem samemu i potrafisz dobrze lutować, to raczej nie ma obaw że coś źle zmontujesz. Ja sam skorzystałem z gotowego PCB który znalazłem w necie, jak chcesz to podam ci linka.

Poza tym STK200 własnej roboty kosztuje 5-8zł (wtyczka, scalak, dioda, kondensator, rezystor i gniazdo w standardzie Kanada).

Osobiście nie robiłbym STK, miałem z nim problemy. Zbudowałelm sobie BSD, działałem nim przez dłuższy czas i nic się nie działo, ale po pewnym czasie chciałem przesiąść się na inny komputer i złożyłem usbasp.

a jesli kupic to czy te 2 sie czmys roznia?

http://allegro.pl/item888003574_programator_isp_stk200_300_rohs_avr_atmel_stk200.html

http://allegro.pl/item866295708_programator_isp_stk200_300_rohs_avr_atmel_stk200.html

a moze ktos zna strone gdzie jest taniej?

chciałbym sie nauczyc programowac bo widze ze mozna budowac swietne rzeczy na bazie atmegi

Osobiście nie robiłbym STK, miałem z nim problemy. Zbudowałelm sobie BSD, działałem nim przez dłuższy czas i nic się nie działo, ale po pewnym czasie chciałem przesiąść się na inny komputer i złożyłem usbasp.

Ja zbudowałem dwa razy STK200, BSD i usbasp i praktycznie wszystkie udało mi się uruchomić za pierwszym razem. Do STK200 korzystałem z PCB z tej strony, ale UWAGA jest tam jeden błąd, masa ze złącza Kanada nie jest połączona z masą układu scalonego, ale wystarczy mały kabelek od spodu i po sprawie.

Ja robiłem to stk200 simplified, bez bufora. Tylko rezystory (bez też próbowałem) i średnio to działało, a nie robiłem wtedy jeszcze pcb termotransferem, a uniwersalnej nie chciałem na to poświęcać. Stykówki też nie miałem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.