Skocz do zawartości

robot balansujący jaki żyroskop? jakie silniki?

Pomocna odpowiedź

czemu Twoim zdaniem się nie nadaje ten od helikoptera?

właśnie rozmawiałem ostatnio w sklepie modelarskim i mówili, że lepiej jest zastosować taki bo ma wyjście cyfrowe.

a tak to od żyroskopu i akcelerometru będę miał 2 wyjścia analogowe...

Żyroskop LPR510AL

Akcelerometr analogowy MMA7260QT lub cyfrowy ADXL345

Cena w granicach 90zł, do tego zrobisz płytkę, hotairem przylutujesz i jesteś urządzony. W razie czego pisz na PW do mnie.

juras5 w jakim języku będziesz programował tego robota?!

Kurcze ja się dalej zastanawiam czy na początek zrobić na czujniku odległości Sharpa, czy skoczyć na głęboką wodę i zamówić u MirekCz właśnie taki komplet. Boję się że akcelerometr+żyroskop może mnie przerosnąć.... 😉😉🙂

Rasta:Jak się pięciu znajdzie na ten sam zestaw to wam dam -5% (z oddzielnie przesyłką dla każdego), chociaż przy tej kwocie to to czy tak zostanie tylko na piwo...

program w C, środowisko WinAVR.

moim zdaniem nie warto robić na czujnikach odległości, choć napewno o wiele wiele łatwiej jest to zrobić, ale efekt będzie gorszy.

zastanawia mnie czy brać akcelerometr cyfrowy, bo nigdy nie miałem jeszcze do czynienia z komunikacja SPI...

a gotowy kod mam do odczytu 6 kanałow ADC na atmega8.

narazie muszę jeszcze poczytać o tym zagadnieniu i tak pewnie czas znajde dopiero po sesji... ;/

Jeżeli chodzi o czujniki odległości to patrząc na te filmiki:

https://www.youtube.com/watch?v=EeaAMRDk6M0

efekt jest dość zadowalający, oczywiście pomijając wady powstałe w skutek właśnie takiego rozwiązania.. (Jazda tylko po równej płaszczyźnie).

Osobiście też teraz nie mam za wiele czasu aby ruszyć z tym pełną para, wybór pozostawię sobie na później... W wolnych chwilach zajmę się mechaniką... 😉

P. S Jeżeli już się zdecyduje na akcelerometr i żyroskop ty chyba oba w wersji analogowej... 😋 Ale do tego czasu... 😅

wydaje mi się, że ten roboty z czujnikami sharpa mają algorytm na samych ifach,
a tu mi bardziej też chodzi o poznaniu dokładniej filtru Kalmana.

aczkolwiek nie wykluczam, że na początek spróbuje z takim sharpem;)

też w wolnych chwilach zamierzam zrobić konstrukcje i płytkę

MirekCz, czy masz może w/w elementy w postaci bibiotek do EAGLE?

jak myślicie sensory na tej samej płytce co atmega, czy osobno?

pozdrawiam

Szczerze wątpię żeby same if'y wystarczyły. Dorzuć do tego ze 2 czujniki na każdą stronę i już możesz kombinować z Kalmanem, o ile się nie mylę nie jest to tylko i wyłącznie algorytm dla gyro + akcelerometru (chociaż to akurat najłatwiej znaleźć) tylko filtr umożliwiający połączenie wskazań kilku czujników, do tego z predykcją i czymśtam ;]. Chociaż chyba Kalman w przypadku takich samych czujników sprowadza się do uśrednienia odczytów...

Jak juz uproszczac, to na maksa; jesli chodzi o czujniki, to najprosciej jest zastosowac dwie krancowki - na dwie strony wahadla 😉. Chociaz rozdzielczosc pomiaru drastycznie spada, jest to najtansze rozwiazanie z mozliwych.

juras5: Tak, mam te elementy w Eagle v4.16 (nie powinno być problemów z nowszym).

Mam nadzieję niedługo udostępnić całą moją bibliotekę gdzie będą sukcesywnie dodawane wszystkie elementy występujące u mnie w sprzedaży.

W tej chwili jest to już kilkadziesiąt układów + trochę el. biernych i złączy, ale jeszcze sporo pracy mi zostało żeby wszystko było sprawdzone i poprawnie opisane.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...