roger_z Marzec 25, 2019 Udostępnij Marzec 25, 2019 Może dopiero od którejś wersji to narzędzie modyfikuje oba te pliki?
Popularny post Elvis Marzec 25, 2019 Popularny post Udostępnij Marzec 25, 2019 Może zamiast się spierać kto ma więcej racji, warto byłoby wyjaśnić całe zamieszanie. Żadna metoda nie jest lepsza, ani jedynie słuszna. W przypadku Raspberry i Raspbiana znajdziemy gotowe narzędzie, czyli raspi-config, które można, a ale wcale nie trzeba używać. Natomiast na pewno warto zrozumieć jako ono działa. Otóż jest to prosty skrypt, kod odpowiedzialny za zmianę hasła (https://github.com/asb/raspi-config/blob/master/raspi-config) wygląda następująco: do_hostname() { if [ "$INTERACTIVE" = True ]; then whiptail --msgbox "\ Please note: RFCs mandate that a hostname's labels \ may contain only the ASCII letters 'a' through 'z' (case-insensitive), the digits '0' through '9', and the hyphen. Hostname labels cannot begin or end with a hyphen. No other symbols, punctuation characters, or blank spaces are permitted.\ " 20 70 1 fi CURRENT_HOSTNAME=`cat /etc/hostname | tr -d " \t\n\r"` if [ "$INTERACTIVE" = True ]; then NEW_HOSTNAME=$(whiptail --inputbox "Please enter a hostname" 20 60 "$CURRENT_HOSTNAME" 3>&1 1>&2 2>&3) else NEW_HOSTNAME=$1 true fi if [ $? -eq 0 ]; then echo $NEW_HOSTNAME > /etc/hostname sed -i "s/127.0.1.1.*$CURRENT_HOSTNAME/127.0.1.1\t$NEW_HOSTNAME/g" /etc/hosts ASK_TO_REBOOT=1 fi } Czyli jak pewnie widać, zmiana nazwy hosta to dwie linijki: echo $NEW_HOSTNAME > /etc/hostname sed -i "s/127.0.1.1.*$CURRENT_HOSTNAME/127.0.1.1\t$NEW_HOSTNAME/g" /etc/hosts A czy wolimy je wykonać z linii poleceń, skryptu czy gotowca, to już chyba bez różnicy. 3
Treker (Damian Szymański) Marzec 25, 2019 Udostępnij Marzec 25, 2019 @ethanak tak jak pisałem - nie testowałem tego. Podałem tylko informację z komentarzy na Facebooku, bo tam szybko giną takie informacje Jak widać @Elvis zweryfikował, że to nie prawda.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »