Skocz do zawartości

ESP32 odbiór wartości z kilku czujników radio/wifi

Mrpatryk

Pomocna odpowiedź

Witam, mam pytanko jak zrobić z ESP32 serwer (centrum dowodzenia) oraz chciałbym się doradzić czy lepiej użyć modułu z wifi jako klienta do przesłania wartości odczytów z czujników na ESP32 czy jednak lepiej kilka odbiorników radiowych rozlokowanych w pokojach ? Miał ktoś styczność z tym ?  Dodam ze chciałbym te wartości również przesyłać na stronę internetowa bądź do bazy danych dostępnej z całego świata.

Trochę za mało danych. Jeśli ESP32 i czujniki są w zasięgu WiFi z routera, ja bym się nie zastanawiał tylko wrzucił ESP8266 jako nadajniki do czujników. Tyle że ja mam jednopoziomowe mieszkanie i dobry zasięg w całej chałupie.

Kod na ESP32 bardzo prosty - czujniki wysyłają po UDP jakieś swoje dane, ESP po prostu słucha na porcie UDP i gdzieś tam sobie zapisuje - wprost książkowy przykład. Tyle że przy obecnych cenach ja bym się zastanowił nad RPi Zero W - nie taka znowu straszna różnica w cenie, a możliwości dużo większe i łatwiej to w Pythonie zaprogramować (lub po prostu użyć jakiegoś gotowca typu Domoticz).

Co do przesyłania danych na stronę - to zupełnie inny temat, wałkowane było tu wiele razy, możliwości jest mnóstwo i nie bardzo można powiedzieć która jest najlepsza.

• Lubię! 1

Głownie chodzi o to ze nie wszędzie mam wifi , ale też chce zrobić czujniki ok 10 sztuk mobilne , przyczepiane " pudełeczko" z bateria 3.7V 250mA, jakims esp d1 v2 (może) no i dallasem, a chce by esp 32 to odbierało . Oczywiscie nie tylkotemperature , czujnik gazu itp . cos pod inteligencje budynkowa, dojdzie do tego dotykowy ekran TFT itp . 

Nie bardzo rozumiem. Nie wszędzie masz WiFi a chcesz komunikować się po WiFi? Trochę to chyba dla mnie za skomplikowane...

Może taniej wyjdzie jakiś repeater niż bawienie się w radio?

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No to policz - załóż że masz dobry akumulatorek (2600 mAh) czyli powinno wystarczyć na 10h nieprzerwanej pracy. Zmierz ile będzie trwało nawiązanie połączenia, pomiar i wysłanie jednego kilkubajtowego pakietu, będziesz wiedział jak procentowo  w ciągu tych 5 minut działa ESP.

Ale wątpię aby wyszedł miesiąc.

• Lubię! 1

baterie mam 250mA, 3.7V chodzio to by to nie było wielkie max 3x3 cm . taka kostka .Dlatego zalezy mi na jakims układzie który bedzię w stanie z 2/3 miesiace wytrzymac bez wymiany baterii albo ładowania. 

tak jak działaja stacje pogodwe od chiczyka łącznosc radiowa zasilana z 2 bateri AA i działa to z pol roku nieraz 😄 albo lepiej 

No ale stacja pogodowa chińczyka to esp8266, prawda? Policz sobie: jeśli cały cykl nawiązania połączenia, pomiaru i wysłania danych będzie trwał 10 sekund (bardzo optymistyczne założenie), to czas "życia" baterii wydłuży się 30-krotnie. W tym przypadku bateria starcza na godzinę pracy ESP, czyli 30 godzin działania układu, czyli dwa dni w dobrym ukðładzie.

Masz tu ciekawy projekt: https://www.instructables.com/id/Arduino-Ultra-Low-Power-Weather-Station/

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1

fajny projekcik na 2 akumulatorkach 1.5 roku 😄 to juz mega wynik 😄 musze nad takim rozwiazaniem pomyslec 😄 zeby nawet 2/3 miesiace wytrzymał na 250 mA 😄 to juz by było super 😜

Dnia 4.04.2019 o 09:19, Mrpatryk napisał:

Dodam ze chciałbym te wartości również przesyłać na stronę internetowa bądź do bazy danych dostępnej z całego świata.

Tu polecam rozwiązania z googlowym firebase. Sam zacząłem budowę urządzenia z wifi i czujnikami i działa to dość sprawnie, no i są materiały w internecie. Do tego masz bibliotekę Arduino i możesz szybko postawić bardzo przyjazny dashboard.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.