KD93 Napisano Styczeń 9, 2010 Udostępnij Napisano Styczeń 9, 2010 Witam Czy istnieje możliwość podłączenia 5 czujników linii (konkretnie CNY70) do jednego komparatora LM324? Jak to zrobić? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mskojon Styczeń 9, 2010 Udostępnij Styczeń 9, 2010 Zacznijmy od tego, że LM324 to nie komparator tylko poczwórny wzmacniacz operacyjny pracujący jako komparator. Skoro każdy wzmacniacz przypada na jeden czujnik, a on ma ich 4 to chyba można samemu wywnioskować, że się nie da. Zrezygnuj z jednego czujnika albo dodaj jeszcze jeden wzmacniacz w mniejszej obudowie. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
swierkdeck Styczeń 9, 2010 Udostępnij Styczeń 9, 2010 Jeśli koniecznie potrzebujesz, podłącz 4 czujniki do LM324 i jeden na jakimś pojedynczym wzmacniaczu operacyjnym w DIL8. Imo to nie ma sensu, najlepiej podłączyć kolektory fototranzystorów bezpośrednio do przetwornika analogowo-cyfrowego w mikrokontrolerze. Takie rozwiązanie daje wiele możliwości oraz nie wymaga sprzętowej regulacji, tylko programowej. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
KD93 Styczeń 10, 2010 Autor tematu Udostępnij Styczeń 10, 2010 Ok, tak też mi się wydawało, ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi więc chciałem się upewnić. Dziękuję za odpowiedzi. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »