Skocz do zawartości

Typ płytki widmo

AlexR

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry!

Ostatnio poszukuję specyficznego typu płytek uniwersalnych. Mianowicie wiele razy widziałem takie jakieś żółte płytki bez miedzi, jakby plastikowe (okazuje się, że jest to kompozyt szklano-epoksydowy).
W jednej z książek, na podstawie której się uczyłem elektroniki, te płytki były opisane jako przydatnem, ale trudne do znalezienia. Jednakże nie zraziłem się i zacząłem szukać.

Odwiedziłem wiele sklepów internetowych, szukałem przy użyciu szukania obrazem, lecz algorytmy wujka Google nie rozpoznają tego typu płytek. Po kilku dniach znalazłem je.

Link: https://pl.farnell.com/twin-industries/7100-062-4585/pc-board-epoxy-fiberglass-1-57mm/dp/2850729

Chciałbym się zapytać o trzy rzeczy:

1. Czy da się je znaleźć taniej i w innym sklepie
2. Jak się one nazywają (zakładam, że szukając używałem złych nazw)
3. Jeżeli ktoś ich używa/ używał, czy warto je jednak kupić?

Edit: Sabre dobrze mi przypomniał: potrzebuję takich z wywierconymi dziurami z rasterem 2,54 (standard)

Edytowano przez AlexR
  • Lubię! 1

To jest zwykły laminat szklano-epoksydowy, ale nie pokryty miedzią. Można taki kupić, ale osobiście widziałem i kupowałem tylko taki bez otworów. Często w sklepach modelarskich jest, wystarczy szukać po słowach kluczowych: laminat szklano epoksydowy FR4 lub G10. Ewentualnie płyta szklano epoksydowa. Tutaj masz różne, tu również.

Napisz może do czego go potrzebujesz i czy musi być z otworami.

W ostateczności możesz nawet zamówić takie PCB (bez soldermaski i wytrawione w 100%). Zapłacisz 2-5$ za 10 szt. + wysyłka. Pytanie tylko do czego chcesz wykorzystać takie PCB... Szczerze mówiąc to mnie zaintrygowałeś zapotrzebowaniem na płytki uniwersalne bez miedzi 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.