Skocz do zawartości

Jaki oscyloskop wybrać?

MaxHardcr

Pomocna odpowiedź

Wszystkie układy z rozdziału działają :) Kontaktron zachowywał się różnie w zależności od sposobu przyłożenia magnesu. Okrągły magnes frontalnie działał słabiej niż zbliżany bokiem. W tym rozdziale pojawił się temat oscyloskopu. Mam pytanie na co powinienem zwrócić uwagę planując zakup oscyloskopu cyfrowego (pełnego, nie wersje na USB) oraz jakie oscyloskopy do 2 tys. warto rozważyć ? Znalazłem takie (Siglent SDS1202X-E 200MHz 2 kanały, RIGOL DS1054Z 50Mhz 4 kanały, Siglent 1104x-e 100MHz 4 kanały, Rigol DS1102 E 2 kanały 100 MHz, Hantek DSO4204B 200Mhz 4 kanały) Przy okazji zapytam czy przy praktycznej pracy z oscyloskopem i budowie układów precyzyjnych opartych na Arduino bardziej przydaje się więcej kanałów czy wyższa częstotliwość pasma (bo np. jeden oscyloskop ma 4 kanały ale pasmo 50Mhz, a drugi 2 ale pasmo 200Mhz) ?

Dnia 28.04.2019 o 18:12, MaxHardcr napisał:

Wszystkie układy z rozdziału działają 🙂 Kontaktron zachowywał się różnie w zależności od sposobu przyłożenia magnesu. Okrągły magnes frontalnie działał słabiej niż zbliżany bokiem. W tym rozdziale pojawił się temat oscyloskopu. Mam pytanie na co powinienem zwrócić uwagę planując zakup oscyloskopu cyfrowego (pełnego, nie wersje na USB) oraz jakie oscyloskopy do 2 tys. warto rozważyć ? Znalazłem takie (Siglent SDS1202X-E 200MHz 2 kanały, RIGOL DS1054Z 50Mhz 4 kanały, Siglent 1104x-e 100MHz 4 kanały, Rigol DS1102 E 2 kanały 100 MHz, Hantek DSO4204B 200Mhz 4 kanały) Przy okazji zapytam czy przy praktycznej pracy z oscyloskopem i budowie układów precyzyjnych opartych na Arduino bardziej przydaje się więcej kanałów czy wyższa częstotliwość pasma (bo np. jeden oscyloskop ma 4 kanały ale pasmo 50Mhz, a drugi 2 ale pasmo 200Mhz) ?

Cześć,

ja osobiście wybrałbym 2 kanały do 200 MHz, ale to zależy od indywidualnych potrzeb (układów jakie konstruujesz i uruchamiasz).

Pozdrawiam

@MaxHardcr Czy mógłbyś sprecyzować częstotliwości do jakiej chcesz pracować? Z doświadczenia powiem, że przy zabawie z Arduino oscyloskop przydałby mi się bardzo rzadko, do takich rzeczy jak obejrzenie PWM dla serwa możesz wykorzystać na początek to https://allegro.pl/oferta/oscyloskop-cyfrowy-evox-dso138-zlozony-obudowa-7603772301 [Oscyloskop DSO138] a do obejrzenia UARTa https://allegro.pl/oferta/analizator-stanow-logicznych-saleae-8-kan-24mhz-6528546454 [klon Saleae]. Dlaczego nie chcesz USB? Ja dostałem jako nagroda na konkursie https://botland.com.pl/pl/oscyloskopy/6716-oscyloskop-hantek-6022be-usb-pc-20mhz-2-kanaly.html i na moje potrzeby (też bawię się Arduino i teraz trochę STM) - to + analizator zawsze wystarczyło; zaryzykuję wręcz stwierdzenie, że pracując z Arduino, gotowymi bibliotekami i modułami oscyloskop praktycznie jest niepotrzebny. Budżet 2k jest bardzo duży - może kupisz taką zabawkę za 99PLN, a kiedy stwierdzisz, że to jest to i potrzebujesz czegoś więcej, wraz z rozwojem hobby, wybierzesz coś lepszego?

Pozdrawiam 🙂

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Planuję zakup dobrego sprzętu, a nie zabawek i przysłowiowego szitu (bez urazy) gdyż już kilkakrotnie przekonałem się, że kupowanie tandety na chwilę jest nieopłacalne. Sprawdza się maksyma, że "biednego" nie stać na tanie rzeczy. Kupując tandetę to albo zaraz się zepsuje i trzeba inwestować w naprawy, albo nie opłaca się naprawić i trzeba kupić drugą, albo zacznie czegoś brakować i trzeba będzie kupić kolejną tandetę. I tak co chwila. W efekcie wyda się więcej pieniędzy i posiada się przynajmniej kilka rzeczy z których w razie czego nie odzyska się ani złotówki bo szitu nikt od człowieka używanego nie odkupi, co najwyżej w cenie złomu lub samych elementów. Za to dobry sprzęt się rzadziej psuje, rzadziej trzeba wymieniać, a w razie czego - gdy o sprzęt dbaliśmy - a nam się znudzi można sprzedać choćby na Allegro nawet za 80-90% wartości. Poza tym nie lubię miniaturowych wyświetlaczy tylko duże i czytelne.

Planowane prace i wykorzystanie (po zdobyciu odpowiedniej wiedzy oczywiście):

• Projekty z Arduino
  • Roboty i drony
  • Projekty audio (głośniki, wzmacniacze)
  • I co mi akurat przyjdzie ciekawego na myśl :)

Stąd też moje plany to zakup któregoś z tych sprzętów i prośba o polecenie zwłaszcza osób które się znają który dla elektronika amatora będzie najkorzystniejszy:

• Siglent SDS1202X-E 200MHz 2 kanały
  • RIGOL DS1054Z 50Mhz 4 kanały
  • Siglent 1104x-e 100MHz 4 kanały
  • Rigol DS1102 E 2 kanały 100 MHz
  • Hantek DSO4204B 200Mhz 4 kanały

9 minut temu, MaxHardcr napisał:

Planuję zakup dobrego sprzętu, a nie zabawek i przysłowiowego szitu (bez urazy) gdyż już kilkakrotnie przekonałem się, że kupowanie tandety na chwilę jest nieopłacalne.i. Poza tym nie lubię miniaturowych wyświetlaczy tylko duże i czytelne.

Planowane prace i wykorzystanie (po zdobyciu odpowiedniej wiedzy oczywiście):

• Projekty z Arduino
  • Roboty i drony
  • Projekty audio (głośniki, wzmacniacze)
  • I co mi akurat przyjdzie ciekawego na myśl 🙂

Cześć,

z opisu potrzeb, który przedstawiłeś najlepszy byłby dla Ciebie:

http://bitscope.com/product/BS10/

Masz tu wszystko od oscyloskopu 2 kanały do 100 MHz (pasmo analogowe),8-mio kanałowy analizator stanów logicznych, poprzez generator sygnałowy, i analizator widma, a także analizator  protokołów komunikacyjnych . Ma bardzo dobry rozbudowany software (wiele platform sprzętowych). No i obraz możesz powiększyć na cały monitor (jak masz monitor 32 cale to też). Ogólnie to pod względem możliwości dużo lepszy niż oscyloskopy, które wymieniłeś.

Ma niestety jedną wielką wadę, która będzie go w twoich oczach dyskwalifikowała: jest za tani - kosztuje tylko 245 $ amerykańskich!

Pozdrawiam

• Lubię! 2

(edytowany)
18 godzin temu, FlyingDutch napisał:

"Ma niestety jedną wielką wadę, która będzie go w twoich oczach dyskwalifikowała: jest za tani"

@FlyingDutch no i po co te ironizmy ? A jak ktoś się na nich nie zna i nie chce poznawać ? 🙂 Produkt ciekawy, aczkolwiek jak wspomniałem interesuje mnie zakup pełnego oscyloskopu z wyświetlaczem. Na Allegro znalazłem też kilka używanych cyfrowych i analogowych w sensownej cenie.

Tutaj znalazłem ciekawy materiał od gościa który zna się na rzeczy w temacie oscyloskopu dla początkującego oraz oscyloskopów kit , USB itp: https://www.youtube.com/watch?v=Xh9FNRpta9s

Poza tym jak sądzę opinia, iż budżet do 2k PLN (300-400$) na oscyloskop to bardzo dużo wg mnie jest nie do końca trafiona. 300-400$ to budżet oscyloskopów (pełnych nie kitów, USB itp.) z NAJNIŻSZEJ półki cenowej czyli NAJTAŃSZYCH. Oscyloskopy używane przez elektroników zawodowych to kilka, kikanaście, kilkadziesiąt czy nawet kilkaset tysięcy PLN. Jestem amatorem w związku z tym poszukuję pełnego oscyloskopu w najniższej półce cenowej czyli właśnie do 2 tys PLN (300-400$)

Tutaj m.in. opis iż Hantek kosztujący w Polsce ok 1700 PLN to "Tani chiński oscyloskop", a nie coś za bardzo duży budżet: https://www.youtube.com/watch?v=luYJVTG7TJQ

Edytowano przez MaxHardcr
  • Lubię! 2

@FlyingDutch Dzięki za szczegółową odpowiedź! Nie obrażam się, po to jest to forum jak sam napisałeś aby dyskutować i wymieniać różne opinie ;)

• Lubię! 1

Wybaczcie trochę odgrzewanie kotleta, ale wydaje mi się, że temat jeszcze nie jest aż tak stary. 😉

Przyszedł czas i na mnie, kiedy planuję zakupić jakiś dobry, mały i tani oscyloskop. 

@FlyingDutch Czy mógłbyś powiedzieć, jak Ci się sprawuje ten BitScope mini? Myślałem o hantek-ach, ale jak tylko zobaczyłem Twój post stwierdziłem, że te małe BitScope-y mogą być super (nie mam dużo miejsca + wolę być "mobilny" przy przeprowadzkach ;D). Poza pracą z uC niedługo dojdą FPGA, więc wydaje mi się, ze to całkiem sensowna opcja, ale chętnie usłyszałbym, jak to urządzenie sprawuje Ci się po pewnym czasie.

Pzdr! 🙂 

Dnia 25.06.2020 o 12:05, diablo_911 napisał:

Wybaczcie trochę odgrzewanie kotleta, ale wydaje mi się, że temat jeszcze nie jest aż tak stary. 😉

Przyszedł czas i na mnie, kiedy planuję zakupić jakiś dobry, mały i tani oscyloskop. 

@FlyingDutch Czy mógłbyś powiedzieć, jak Ci się sprawuje ten BitScope mini? Myślałem o hantek-ach, ale jak tylko zobaczyłem Twój post stwierdziłem, że te małe BitScope-y mogą być super (nie mam dużo miejsca + wolę być "mobilny" przy przeprowadzkach ;D). Poza pracą z uC niedługo dojdą FPGA, więc wydaje mi się, ze to całkiem sensowna opcja, ale chętnie usłyszałbym, jak to urządzenie sprawuje Ci się po pewnym czasie.

Pzdr! 🙂 

Cześć,

nic się nie zmieniło i sprawuje się bardzo dobrze 😉

Pozdrawiam

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.