Dzikson2395 Napisano Maj 21, 2019 Udostępnij Napisano Maj 21, 2019 Witam jestem nowy na forum i potrzebuję pomocy. Otóz robię projekt na studia i mam do wykonania stól obrotowy na wałku o średnicy 2cm który ma być napędzany silnikiem krokowym. Moje pytaie brzmi jak dobrać silnik i sterownik silnika gdyż nie rozumiem za bardzo podłączenia np. silnik krokowy zasilany napięciem 3,25V 1,18Nm a sterownik do niego polecają z botlandu zasilany napieciem 8V-35V jak to jest w kwesti podłączenia na zdjęciu poniżej w załączniku, zasilam np, sterownik 12V na motor power supply i logicznie daje mu 5V z arduino na sterowanie a na silnik jakie napięcie wyjdzie? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Gieneq Maj 22, 2019 Udostępnij Maj 22, 2019 A nie powinieneś najpierw zastanowić się jak to mechanicznie połączyć? Jak wyobrażam sobie wałek 2cm to silnik, o którym piszesz to nawet na przykład się nie nada... Najpierw złóż to swoje cudo, pokręć, sprawdź czy się rusza, a dopiero potem myśl jak tym sterować. Myślałeś w ogóle o jakimś przełożeniu (bezpośrednio to silnika nie podłączysz do osi, może paski zębate), jakie obciążenie ma być na tym stole, itd... Troce więcej szczegółów, dodatkowe przeczytanie tekstu przed publikacją, bo trochę brak ładu i składu - na projekcie na studiach pewnie by to nie przeszło. 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »