Skocz do zawartości

Dziwny problem z atmega8

lopez321

Pomocna odpowiedź

Witam.

Mam dziwny problem z atmega8. Złożyłem układ tj. w tym kursie https://www.forbot.pl/forum/topics20/kurs-bascom-lekcja3-zaczynamy-programowac-vt1091.htm lecz użyłem atmega8. W kodzie zmieniłem na m8def.dat. Problem natomiast polega na tym, że po wgraniu do procka programu dioda się zapala a nie gaśnie po przyciśnięciu przycisku. Gaśnie dopiero gdy dotknę palcem pin procka. Czy wie może ktoś dlaczego tak się dzieje?;/

Brak rezystora podciągającego, na 99%. Poszukaj na forum 'rezystor podciągający' lub 'pull-up', mam nadzieję, że to rozwiąże problem.

EDIT: Od 4,7kΩ w górę, ja zwykle stosuję 10kΩ 😉

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

W sensie, że podczas zwierania do masy wewnętrzne pullupy padały, psuły się, jakkolwiek by to nazwać. Same rezystory reszta działała. Na forum kiedyś ktoś też o tym mówił.

Hm, pierwsze słyszę o czymś takim. Zupełnie nie powinno mieć takie coś miejsca jeśli tylko zasilanie mikroprocesora jest prawidłowe. Jeśli problem faktycznie występuje, to raczej byłaby to kwestia jakiegoś błędu konstrukcyjnego u Atmela. Mógłbyś podesłać linka do tematu? Pierwszy raz słyszę o czymś takim 😉

Ja tylko mogę potwierdzić słowa BoBBy'ego - mnie również zdarzył się taki przypadek, do dzisiaj nie wiem czym był spowodowany. Od tego czasu zazwyczaj profilaktycznie stosuję zewnętrzne pull-up'y i wszystko gra.

Nawyk, być może mieliśmy jakąś trefną serię, bo mi tylko z jednego źródła padały. Megi z innego sklepu były ok. Miałem ten problem tylko w m8. M8 już nie jest produkowana, więc nie ma co pisać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.