MaRo88PL Napisano Styczeń 16, 2010 Udostępnij Napisano Styczeń 16, 2010 W ostatnim czasie zrobiłem robota-światłoluba. Jest on obecnie zasilany 3 bateriami AA (1,5V), jednak doszedłem do wniosku, że jest to trochę mało. Postanowiłem zasilać robota 6 akumulatorkami niklowo-wodorkowymi (1,2V). W tym celu chciałem użyć stabilizator 7805. Ponieważ zabawę praktyczną z elektroniką zaczynam od niedawna chciałem się dowiedzieć kilku rzeczy: - czy takie podłączenie jakie na schemacie poniżej, będzie odpowiednie dla mojego robota? - jakie najlepiej obrać wartości poszczególnych elementów? - czy dobrze rozumiem, że w układzie L293DNE mogę rozdzielić zasilanie układu i silników po przez podpięcie + VCC silników (sprzed stabilizatora) do pinu 8, a resztę zasilania (układ) z wyjścia stabilizatora i całość do wspólnego GND? Schemat mojego robota (typowy dla światłoluba na L293DNE): Link do tematu z samym robotem: https://www.forbot.pl/forum/topics7/inne-manfred-swiatlolub-vt2864.htm
Kulpina Styczeń 16, 2010 Udostępnij Styczeń 16, 2010 No myślę, że będzie odpowiednie. Elementy do L7805 dobieram w ten sposób, że daje 2 kondensatory elektrolityczne 220uF i dwa stałe 100nF. Dlaczego takie? Bo mi zbywa i mam ich najwięcej... Nie musisz się tu specjalnie wysilać co do dobierania 1
Nawyk Styczeń 17, 2010 Udostępnij Styczeń 17, 2010 Wartości dobiera się na podstawie noty katalogowej układu (google+"78T05 datasheet") w dziale z podstawowymi aplikacjami. Z rozdzieleniem zasilania dobrze kombinujesz
adam30010 Styczeń 20, 2010 Udostępnij Styczeń 20, 2010 http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/l293d.pdf Zajrzyj na stronę 5, będziesz miał napisane tam jakie napięcie na jaki pin możesz dać A także które wejścia odpowiadają za zasilanie logiki, a które za drivery Jako dla początkującego malutka rada; jakieś wątpliwości co do układu jak masz pierwsze co to zajrzyj do noty katalogowej, naprawdę wiele wątpliwości można tym rozwiać. I zyskujesz doświadczenie czego gdzie szukać
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »