Skocz do zawartości

Kurs Qt – #3 – pierwsza aplikacja mobilna na Androida

Pomocna odpowiedź

Podczas kompilacji odpala mi się emulator z aplikacją. Na telefonie natomiast nie widać żadnych zmian. Nie wyskoczyła mi lista kompatybilnych urządzeń jednak mój telefon jest widoczny w zakładce urządzenia. Ma ktoś pomysł co poszło nie tak?

W telefonie miałem jeszcze opcje która blokowała dodatkowo instalacje aplikacji przez USB. Trzeba było zwyczajnie to odblokować. Dodatkowo  nie wyskakiwało mi okno z wyborem kompatybilnych urządzeń i musiałem ręcznie zmienić na mój telefon ponieważ domyślnie był emulator.  W moim wypadku opcja była w ikonce w lewym dolnym rogu Debug >> zarządzaj >> Urządzenia.

• Lubię! 2
  • 8 miesiące później...

Czy ktoś na Ubuntu otrzymuje przy próbie budowania aplikacji error: Execution failed for task ':checkDebugAarMetadata'. ? 😞 
Na forach piszą coś żeby zmienić compileSdkVersion na 33, ale to chyba nie dotyczy projektu tego typu

(edytowany)
Treker
Ta treść została wynagrodzona przez moderatora!

Matthew11 otrzymał odznakę: "Za udzielenie wzorowej odpowiedzi"

@kamfora97 być może to czego szukasz znajduje się w zakładce Projects (przycisk po lewej Qt Creatora) -> z listy kitów wybierasz interesujący się kit Androidowy i zakładkę Build -> Build Steps -> Build Android APK:

image.thumb.png.630a28577c05a8f1a9a37dee08da226e.png

Ale moim zdaniem problem leży gdzie indziej.

---

Ostatnio spędziłem sporo czasu na konfiguracji Qt + Android w moim prywatnym projekcie i nie udało mi się zbudować APK na Qt 5, natomiast na Qt 6 z powodzeniem. Moje doświadczenie mówi, że niewłaściwa wersja JDK potrafi wszystko popsuć. I tak nie udało mi się skonfigurować projektu używając Qt 5 przy takich wersjach:

| Qt     | JDK       | NDK          | Build Tools | SDK Platform |
|--------|-----------|--------------|-------------|--------------|
| 5.15.2 | 8.0.322.6 | 21.3.6528147 | 28.0.3      | 31           |

Ogólnie żadna konfiguracja JDK/SDK/NDK i Qt 5 mi się nie udała.

W przypadku Qt 6:

| Qt                         | JDK        | NDK          | SDK Build Tools | SDK Platform | SDK Platform-Tools |
|----------------------------|------------|--------------|-----------------|--------------|--------------------|
| 6.4.3, 6.5.1, 6.5.2, 6.5.3 | 17.0.9+9.1 | 25.1.8937393 | 34.0.0          | 33           | 34.0.5             |

To są przetestowane przeze mnie konfiguracje. Najważniejsza jest wersja JDK - 17 - ja używam dystrybucji JDK od Eclipse Adoptium - https://adoptium.net/. SDK/NDK można (raczej bez problemów) używać najnowsze.

---

Podsumowując, zalecam użyć Qt 6* i na początek zestawić wersje narzędzi jak u mnie. Jak będą dalsze problemy to pisz🙂

*Używając Qt 6 trzeba podpisywać APK - sekcja Application Signature z pierwszego screenshota. Trzeba stworzyć keystore (Create) uzupełnić dane, a później go wybrać (Browse) - w przeciwnym wypadku aplikacja się prawdopodobnie nie zainstaluje na telefonie. Na moim telefonie przy próbie instalacji aplikacji wyskakuje komunikat o tym, że autor jest nieznany (bo to jest prawda - nigdzie nie rejestrowałem kluczy - i w tym wypadku jest to okej) - muszę rozwinąć komunikat i kliknąć "zainstaluj mimo to" i wtedy instalacja się powodzi.

Edytowano przez Matthew11
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...