Skocz do zawartości

iNap HV Power Supply - czyli jak obchodzę się z wysokim napięciem

Wiadomość dodana przez Treker

Uwaga! Błędne wykonanie projektu tego typu może okazać się groźne dla zdrowia, a nawet życia. Osoby zainteresowane budową takich urządzeń powinny posiadać odpowiednią wiedzę. Stanowczo odradzamy odtwarzanie takich projektów osobom początkującym.

Pomocna odpowiedź

Warto jednak wiedzieć nieco więcej niż to żeby "nie dotykać" kiedy się już tak bardzo chce ryzykować życiem dla zabawy. Być może podręcznik do egzaminu SEP jest nudny ale jednak zawsze coś w głowie zostanie co pomoże zmniejszyć ryzyko utraty życia lub zdrowia i kto wie, może się przyda w przyszłości kiedy za parę lat @Leoneq będzie chciał zdawać taki egzamin.

• 5 lat(a) później...

Witam!

To napięcie nie jest takie zabójcze jak się myśli.....tego typu trafopowielacz z TV CRT wygeneruje do 1-5mA, bo ma układ Cockcrofta-Waltona, pojemność kondensatorów w tym obwodzie ogranicza maksymalny prąd wysokiego napięcia.

Ja kiedyś dostałem z kapturka od powielacza TV napięciem 27kV w brzuch, chwilę później mnie strzelił po łapach naładowany kineskop.

I nie ma tu 40kV i nigdy nie będzie.....znam te trafa, maksymalne napięcie, które nie przebije izolacji trafa to około 35kV i to chwilę, nominalnie to było 27-29kV przy pracy w TV(wyższe napięcie generowało promieniowanie rentgenowskie, nie były to małe dawki- ludziom, którzy serwisowali takie układy rodziły się same córki).

Powielacz napięcia wytrzyma tyle, ile wynosi suma maksymalnego napięcia diod i kondensatorów w powielaczu, toteż można wytworzyć wysokie napięcie, które wystarczy do jonizacji powietrza, czyli 10-20kV wprost z napięcia sieci energetycznej, tego typu powielacze są w lampach rażących na owady, zauważ, że muchy potrafią się zapalić płomieniem.

A tego typu przetwornice jeszcze stosowano do zasilania.....świetlówek  pod namiotem, było to z 40-50 lat temu, stosowano bipolarne tranzystory NPN typu KD502/503 czy 2N3055, do tego stosowano przewinięte szpulki od transformatorów WN z czarno-białych TV, TVL-42, TVL-60 i podobne, nawet AT-110 ale te ostatnie były byle jak zrobione i szybko zabawa się kończyła,

Ale dodam, że zabawa łukiem elektrycznym nie jest dla dzieci, nie powinny budować transformatorów Tesli czy grzebać w TV CRT, łuk przy tym napięciu stałym jest bardzo niebezpieczny i nieprzewidywalny🔥⚠️⚰️⚡.

Mi nieraz  zdarzyło się zrobić zwarcie przy DC około 250-450V, huk i błysk są dość przerażające, raz mi się zawieruszył kawałek cyny na linii 240V zasilania 8 lamp NIXIE, dotykając do masy.....drut wyparował z jasnym błyskiem a mi z 3 godziny piszczało w uszach, raz mi spadł klips pomiarowy przy 270V DC, to miałem dwa dni znak w oku od błysku, ból głowy też był po tym.....dodam, że robiłem to w pandemii i strzał obudził rodziców, coś podobnego jak odpustowy kapiszon.

I jak chcesz się tym pobawić dłużej, to daj przekładki teflonowe między uzwojenie a rdzeń(może być teflonowy rękaw do pieczenia- PET się nie nadaje), zaś trafopowielacz zalej zalewą epoksydową do muf kablowych SN/WN jakiej się używa w energetyce, tudzież zanurz to w pojemniku z olejem transformatorowym(jest na Allegro)

Inaczej Ci to przebije, a izolacja tych transformatorów strasznie śmierdzi po nadpaleniu.

A dodam też, że przy wyładowaniu łukowym powstaje ozon i tlenki azotu, które są drażniące i trujące.

• Lubię! 2

Ostatnio to całe urządzenie działało właśnie kiedy pisałem artykuł, potem kilka lat przeleżało w szafie, chyba 3 czy 4 lata temu chciałem odpalić i już nie działało, a nie miałem (dalej nie mam) czasu naprawić. Oczywiście już z odpowiednią wiedzą inaczej zabrałbym się za taki projekt, ale przyznaję wiedza od specjalisty zawsze wnosi coś nowego. Zawsze miło poczytać!

• Lubię! 1
1 godzinę temu, Leoneq napisał:

Ostatnio to całe urządzenie działało właśnie kiedy pisałem artykuł, potem kilka lat przeleżało w szafie, chyba 3 czy 4 lata temu chciałem odpalić i już nie działało, a nie miałem (dalej nie mam) czasu naprawić. Oczywiście już z odpowiednią wiedzą inaczej zabrałbym się za taki projekt, ale przyznaję wiedza od specjalisty zawsze wnosi coś nowego. Zawsze miło poczytać!

Witam!

Nie działało, bo wilgoć zniszczyła trafo.....to nie są trwałe elementy, polecam nurkowanie w śmietnikach, młotkiem i obcęgami wyrywasz trafo, kable ucinasz, jak gabaryty wywalają , to CRT sporo.....u mnie na północy Polski było tego od cholery, ja oduczyłem się znoszenia syfu do domu i CRT do Pegasusa ojciec mi załatwił 29 cali jak nowy a ostatnio CRT kupiłem 14 cali za 50zł jak nowy i ojciec monitor z TV przyniósł od kolegi za za darmo i jak nowy, a na "pchlim targu" zakupiłem LCD Philipsa ze szklaną stopą za 150zł(nowy kosztował w 2008 roku 5500zł)......tak więc jak będziesz miał tyle lat co ja, i wywieziesz kilka ton śmieci rocznie przez 35 lat, to będziesz miał inne spojrzenie na swoją pasję.....ja w Twoim wieku nie mogłem tego rozwijać, bo ojciec mi nie dał złamanego grosza na hobby.

• Lubię! 1

Szczerze mówiąc poszedłem w elektronikę cyfrową niż w analogową, więc z tego bym chętnie teraz zrobił piec indukcyjny bo przynajmniej się do czegoś przyda 😛 Co do samych crt, dostałem LG flatrona f700p w kartonie i nie mam pojęcia czy sprzedawać czy wykorzystać do retro grania.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...