Popularny post atlantis86 Napisano Lipiec 20, 2019 Popularny post Udostępnij Napisano Lipiec 20, 2019 (edytowany) Opisywana płytka stanowi projekt siostrzany dla innego modułu, opisanego na forum. Powstawały one niemalże równolegle, stąd pewna liczba podobieństw między nimi. O ile 32-bitowe mikrokontrolery Microchipa są dość rzadko wykorzystywane w amatorskich projektach, to 16-bitowych PIC24 nie spotyka się w nich prawie wcale. Ja jednak zainteresowałem się nimi z konkretnego powodu - w oparciu o nie powstała rodzina dsPIC, przeznaczona do zastosowań związanych z cyfrowym przetwarzaniem sygnałów. PIC24 potraktowałem jako wstęp, który pozwoli mi kiedyś zapoznać się z tą rodziną. Zamiast kupować płytkę prototypową, postanowiłem zbudować własną. Wykorzystałem przy tym układ PIC24FJ256DA210. Nie miałem ku temu jakiegoś konkretnego powodu, po prostu kiedyś nabyłem kilka sztuk przy okazji zakupów w jakimś sklepie internetowym. Od tego momentu leżały w szufladzie, czekając na lepsze czasy. Z karty katalogowej wynika, że układ ten posiada peryferia wspomagające tworzenie interfejsów graficznych, ta funkcjonalność szczególnie mnie jednak nie interesowała. Skupiłem się więc na tym, z czego korzystam najczęściej. Na płytce znajdziemy sterownik Ethernetu (ENC28J60), 2MB pamieci SPI-flash (SST25), złącze karty microSD oraz gniazdo USB do podłączenia pendrive'a. Znalazło się także miejsce dla kilku LED-ów SMD, a na złączach wyprowadziłem większość pinów. Podobnie jak w moich poprzednich płytkach czerwone piny służą do podłączenia programatora, a na zielonych znajdziemy UART. Do czego służy w takim razie złącze niebieskie? Już tłumaczę. 🙂 Płytka powstała nie tylko w celach dydaktycznych - gdy już spełni tę rolę, otrzyma nowe zadanie. Zostanie wykorzystana do stworzenia radia Internetowego/odtwarzacza plików multimedialnych. Do niebieskiego złącza zostanie podłączony popularny dekoder MP3/DAC na układzie VS10xx. Tak samo jak w przypadku większości moich projektów, płytka jest dwustronna. Wykonałem ją za pomocą metody termotransferu i trawienia w B327. Cynowanie stopem Lichtenberga. Pojedyncze elementy musiały zostać wlutowane za pomocą hot aira - chodzi tutaj głównie o rezonatory kwarcowe SMD. Edytowano Lipiec 24, 2019 przez atlantis86 5 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Lipiec 24, 2019 Udostępnij Lipiec 24, 2019 Właśnie zaakceptowałem Twój opis, możesz go teraz zgłosić do akcji rabatowej umieszczając link w temacie zbiorczym. Dziękuję za przedstawienie ciekawego projektu, zachęcam do prezentowania kolejnych DIY oraz aktywności na naszym forum 🙂 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
InspektorGadzet Lipiec 27, 2019 Udostępnij Lipiec 27, 2019 Dnia 20.07.2019 o 12:59, atlantis86 napisał: Opisywana płytka stanowi projekt siostrzany Widać, że jesteś miłośnikiem PIC32. Używałeś ARM? Od momentu przejęcia Atmela przez Micorchip ARM (SAM) już nie są "be" są "cacy". Dziwne, że Micorchip tak szybko zmienił nastawienie? Nie używałem PIC tak samo jak SAM(długie erraty). Ciekaw jestem opinii osoby, która używała zarówno PIC32 jak i ARM, zwłaszcza STM32. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź