Skocz do zawartości

Klawiatura Matrycowa 7x12

kevmyst

Pomocna odpowiedź

Opisze z tego co doszedłem jak mniej więcej to działa, wtedy zrozumiesz co i jak trzeba podłączyć.

Naciskając przycisk np 12x7 (prawy dolny) łączysz paski numer 12 i numer 7. Paski mogą być pozamienianie, musisz po prostu dojść co idzie do czego (zdjęcie jest zbyt słabe). Rozrysowałem mniej więcej poniżej.

A podłączyć to możesz tak:

(BASCOM BASIC AVR – Wersja 1.11.7.7 © Zbigniew Gibek, 2002-2005 © MCS Electronics, 1999-2005)

Nie pisałeś w jakim jezyku chcesz to zrobić zakładam że w bascomie. Wszystko o klawaturach tego typu jest napisane w helpie.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź 🙂 a chce to napisać w bascomie ale chciałbym też spróbować napisać to w c++

A w sumie to chodziło mi o to czy lepiej będzie podłączyć go bezpośrednio do układu czy najpierw zrobić sterownik taki jak w klawiaturze komputerowej i dopiero pod układ. Wydaje mi się że lepiej będzie zrobić sterownik. Tylko nigdzie nie mogę znaleść układów ani schematów które mają na sobie więcej klawiszy niż 4x5. W jaki sposób zrobić taki sterownik. Można wykorzystać układ z klawiatury np ZC506609P ?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Obsługa klawiatury matrycowej nie jest wcale taka skomplikowana. Można ją spokojnie obsłużyć bezpośrednio przez mikrokontroler, o ile oczywiście wystarczy wolnych pinów. Radzę tylko na wyjściach procesora zamiast rezystorów dać diody. Inaczej mogą być problemy przy naciśnięciu dwóch przycisków jednocześnie.

Wiem że byłoby taniej ale chciałem złożyć z tego.. Macie może jakieś materiały jak jest zrobiony sterownik klawiatury ps/2 ?? Żeby zrobić taki sterownik?? 😉 a potem mieć normalne podłączenie jak z każdej ps/2 ?? 😉

Obsługa klawiatury matrycowej nie jest wcale taka skomplikowana. Można ją spokojnie obsłużyć bezpośrednio przez mikrokontroler, o ile oczywiście wystarczy wolnych pinów. Radzę tylko na wyjściach procesora zamiast rezystorów dać diody. Inaczej mogą być problemy przy naciśnięciu dwóch przycisków jednocześnie.

Jakich diód najlepiej do tego użyć? 1N4148 nadawały by się??

Tak 1n4148 w zupełności wystarczają. Ale jeśli ma być ps/2 to raczej diody nie będą potrzebne.

Jak chodzi o PS/2, to wpisz w google "protokół ps/2", sporo jest informacji, np:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82%C4%85cze_PS/2

http://www.computer-engineering.org/ps2protocol/

http://www.beyondlogic.org/keyboard/keybrd.htm

Elvis - myślę, że koledze kevmyst nie chodziło o sterownik obsługi urządzenia klawiatury przez uC czy komputer, ale samego urządzenia klawiatury matrycowej przez uC klawiatury PS\2

Dokładnie chodzi mi aby do tej mojej klawiatury zrobić sterownik ala ps/2 😉 żeby ją potem podłączyć do uc jak normalną komputerową klawiaturkę ps/2 😉 ;)

Wyczytałem, że w starych klawiaturach używany był mikrokontroler 8048 lub 8049.

Tutaj jest patent z opisem podłączenia:

http://www.freepatentsonline.com/EP0427364.html

Moim zdaniem najlepiej samemu taki sterownik zrobić. Wykorzystać procesor AVR, zrobić skanowanie klawiatury matrycowej, a wyniki w wysyłać na PS/2.

Też myslalem o uart'cie. Zastanawiam się co będzie łatwiejsze i wygodniejsze potem w razie rozbudowy całego układu 🙂 i mam pytanie przeglądam już któryś dzień różne dekodery itp. co polecacie? Sercem układu ma być atmega16 i chce żeby pomiędzy sercem a klawiatura był jakiś dekoderek aby wykorzystać jak najmniej pinów atmegi16 🙂

Ja puściłbym to po SPI - możliwość podpięcia kilku rzeczy do jednej szyny danych jest kusząca + banalna obsługa z Bascoma. Z drugiej jednak strony, puszczajac dane po uarcie można łatwo podłączyć układ do kompa i go z niego debugować.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.