Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Dnia 14.08.2019 o 09:38, Treker napisał:

Nie możesz zignorować tego faktu, bo stabilizator nie zadziała poprawnie. Musisz zwiększyć zasilanie, wybrać jakąś małą przetwornicę lub wykorzystać stabilizator o mniejszym drop-down'ie.

Zasilanie zmienione na 9V, bo tutaj moje niedopatrzenie czyt. brak wiedz, z którym walczę w tej dziedzinie 🙂

Nie rozumiem co masz na myśli pod hasłem: "mikrokontrolerem zasilam mostek H". Mikrokontroler i mostek H zasilane są ze stabilizatora. Mikrokontroler nie zasila mostka on nim tylko steruje.

Mój skrót myślowy, chodziło o to czy mostek i uC można zasilać napięciem ustabilizowanym na 5V. Dodatkowo błąd wynikający z tego, że jeśli doprowadzę zasilanie do uC to za pomocą pinu Vin lub 5V chcę zasilać kolejne elementy.

Można tylko nie wiem w jakim celu. Jeśli moduł zasilania będzie zaprojektowany dobrze to wystarczy jeden. Pamiętaj też, że mostek wymaga dwóch źródeł zasilania - 5V dla logiki oraz XX woltów dla silników. Jednak oczywiście jeśli się uprzesz to możesz zrobić sobie jakieś dwa osobne moduły zasilające.

Moja koncepcja jest taka: Napięcie 9V z baterii doprowadzam do mostka H, konkretnie do Vmot, czyli zasilania silników. Z tego odpowiednimi wyprowadzeniami łączę mostek z silnikami, przy których mam kondensatory ceramiczne 100nF dla likwidacji zakłóceń. Ceramiczne ze względu na częstotliwość pracy. Zasilanie 9V przepuszczam przez stabilizator dający na wyjściu 5V i z tego zasilam Vcc na mostku, czyli logikę. Dodatkowo w mostku muszę zasilić 5V pin Stby, aby mostek działał. Zostaję listwa z czujnikami, która też działa na 5V. Stabilizator z tego co pamiętam ma wydajność prądową max 1A lub 1,5A więc uC, listwą z czujnikami i innymi rzeczami powinien sobie poradzić. Przed wejściem do uC kondensator 220uF potrzebny? Myślałem też o daniu 330uF na cały układ zasilania. Przy stabilizatorze też kondensatory takie jakie są w dokumentacji.

Możesz stwierdzić czy ta koncepcja ma sens?

Dnia 15.08.2019 o 17:33, chris20 napisał:

Mój skrót myślowy, chodziło o to czy mostek i uC można zasilać napięciem ustabilizowanym na 5V.

Nawet trzeba, nie ma innej opcji (oprócz alternatywnego 3.3V) 😉

Dodatkowo błąd wynikający z tego, że jeśli doprowadzę zasilanie do uC to za pomocą pinu Vin lub 5V chcę zasilać kolejne elementy.

O jakim pinie Vin mówisz? Mikrokontrolery raczej nie mają takich wyprowadzeń...

Możesz stwierdzić czy ta koncepcja ma sens?

Mniej-więcej będzie dobrze 🙂 Przyda się na pewno jeszcze elektrolit na linii 9V, z której zasilane będą silniki.

(edytowany)
2 godziny temu, Treker napisał:

O jakim pinie Vin mówisz? Mikrokontrolery raczej nie mają takich wyprowadzeń...

Mówię o tym fragmencie z dokumentacji Adafruit Metro Mini 328. Może błędnie ale zakładam, że po daniu zasilania na pin Vin lub USB mikrokontroler będzie właściwie zasilany 5V. A z pinu 5V mogę zrobić wyprowadzenie na coś co może być zasilane 5V i przez co max prąd może wynieść 150mA. Poniżej fragment datasheetu

obraz.thumb.png.8c798c6875e1055d14506f265f1f6d9d.png

Edytowano przez chris20

Ok, to ja się już pogubiłem, bo nie kojarzyłem, abyś pisał o gotowych płytkach z mikrokontrolerem na pokładzie. Myślałem, że chcesz wykorzystać goły układ ATmega328, a on nie posiada żadnego pinu tego typu. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...