Skocz do zawartości

Problem z podłączeniem czujnika odległości do Raspberry Pi

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam, buduję prostego robota w oparciu o:

A mianowicie mam kilka pytań:

1. Mój główny problem polega na tym, że nie wiem, gdzie dokładnie podłączyć czujnik odległości, aby był poprawnie wykrywany i mógł mierzyć odległość. Bez sterownika silników oczywiście wiem jak go podłączyć.
  2. Jak odczytywać prędkość z enkoderów?
  3. Czy 4 baterie AA wystarczą do zasilenia całego robota?

Proszę o wyrozumiałość, gdyż jest to mój pierwszy robot.

Edytowano przez pablo300
(edytowany)

Niestety nie działa mi twój link @Treker . Nie mam jawnie dostępu do GPIO 5V po nałożeniu tego shielda z sterownikiem, a tam na schemacie tam właśnie podłączają. Tam jest dzielnik, ja użyje konwertera poziomów. Tyle, że jak podłączyć się do tego 5V ?

@ethanak Dzięki za wskazówki z enkoderem. W takim razie co zastosować do zasilania robota: ogniwa 18650 czy akumulatorki AA ? Zależy mi na działaniu przez minimum 20 minut. Muszę nadmienić, że używam jeszcze obrazu z kamerki na CSI.

Edytowano przez pablo300
Uzupełnienie wypowiedzi

Samego RPi możesz zasilić jednym 18650 i tą przetwornicą którą masz. Niestety na więcej nie wystarczy...

Co sądzisz o dwóch 18650 (ostatnio na aledrogo można kupić w jakiejś śmiesznej cenie), do tego jakaś bardziej wytrzymała przetwornica step-down (być może nawet Twoja wystarczy, ale wolałbym zastosować coś co ma napisane 3A) i silniki podłączone bezpośrednio do akumulatorów? 

@ethanak A ta  przetwornica już będzie lepsza? Ten sterownik co wybrałem do silników ma ogólnie fajną możliwość dolutowania właśnie tej przetwornicy i zasilania od razu RPi i silniczków.  Na razie nie zakupiłem jeszcze nic poza RPi i ultrasoundem. Dwa ogniwa 18650 to chyba będzie najlepsze rozwiązanie, poszukam czegoś z pojemnością >=3Ah. Zależy mi ogólnie jak najtaniej złożyć tego robota 😉

@ethanak dzięki, link poprawiony 🙂

@pablo300 zapytam przewrotnie... a po co Ci w tym robocie Raspberry Pi? Do tej pory wszystko wskazuje na to, że to zła platforma do budowy tego projektu, a znacznie lepiej sprawdziłoby się tutaj Arduino 😉 Skąd wybór RPi?

(edytowany)

@Treker  Raspberry Pi jest mi potrzebne do analizy obrazu z kamerki i to w sumie jest najważniejsza część mojego projektu. Zależy mi na zbudowaniu prostego robocika, żebym nie musiał latać z kamerką i RPi.

Edytowano przez pablo300
(edytowany)

Zmieniłem koncepcję, do zasilania samego RPi użyje powerbanka. Do zasilania silniczków zastosuję 2 ogniwa 18650 oraz zmienię sterownik na taki, który idzie po I2C i ma łatwy dostęp do pinu 5V przez co podłączenie czujnika będzie banalne.

Edytowano przez pablo300
Zmiana koncepcji

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...