Skocz do zawartości

Sterowanie przez internet

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć.

Chciałbym stworzyć proste sterowanie przez internet + podgląd jakich parametrów (temperatura, wilgotność itp.) z poziomu strony internetowej. Układem wykonawczym byłby jakiś AVR albo STM z modułem WiFi czy ethernetem. Miałem kiedyś serwer http na avrku ale nie mogło to działać bo mój dostawca nie odblokował portów i nie można było się łączyć z serwerem z internetu.

W jaki sposób można to zrobić?? Widziałem różne projekty np stacji pogodowych ale nie wiem na jakiej zasadzie działa wymiana danych między przeglądarką a tym urządzeniem opartym o AVR/STM. Pewnie jest jakaś baza danych ale co / jak dokładniej nie wiem. 

Możecie coś doradzić, jak zbudować taką stronę wraz z bazą??

• Lubię! 1

Może poszukaj czegoś o googlowym firebase. Jest nawet biblioteka dla Arduino/ESP przy pomocy której możesz wysyłać dane do bazy. Następnie przy pomocy hostingu możesz pobierać te dane i tworzyć wykresy i kontrolki. Jeżeli nie możesz otworzyć portów to będzie to rozwiązanie, które zadziała poza siecią lokalną.

Inną dość ciekawą opcją jest API Google Spreadscheet, niedawno testowałem i bardzo łatwo możesz wysyłać dane do arkusza googla i aktualizować na bieżąco wykres. W arkuszu możesz też osadzić skrypt w JS. Wadą tego jest długi czas reakcji, od wysłania danych do wpisania rekordu mija kilka sekund, ale dla wilgotności to raczej krótka chwila.

Może to się przyda.

• 1 miesiąc później...

Załóżmy że mam jakiś serwer http na serwerze hostingowym i na niego przesyłam jakieś dane z mikrokontrolera przez wifi czy modem gsm - to wiem jak zrobić. Ale w jaki sposób przesłać dane w drógą stronę?? np. na stronie WWW naciskam button i jakieś dane mają polecieć do uC. Nie przychodzi mi nic innego jak odpytywanie przez uC serwera www co jakiś czas. Ale to by musiał odpytywać chyba co kilka sekund a nie wiem czy to jest możliwe.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...