Skocz do zawartości

Błąd kompilacji (Error while detecting libraries)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry! 🙂

Teraz przez ponad tydzień nie programowałem w Arduino i dzisiaj wchodzę bo chciałem się pobawić i podczas załadowywania wyskakuje mi błąd (To jest szkic który był wgrany przed tygodniem nic się nie zmieniło). 

#include <LiquidCrystal.h> //Dołączenie bilbioteki
LiquidCrystal lcd(2, 3, 4, 5, 6, 7); //Informacja o podłączeniu nowego wyświetlacza

void setup() {
  lcd.begin(16, 2); //Deklaracja typu
  lcd.setCursor(0, 0); //Ustawienie kursora
  lcd.print("witaj"); //Wyświetlenie tekstu
  lcd.setCursor(0, 1); //Ustawienie kursora
  lcd.print("Na Forbocie!"); //Wyświetlenie tekstu
  lcd.blink(); //Włącznie kursora
}

void loop() {
}

ogółem żadne nowości ale chciałem dodać jedną rzecz i wsykakuje ciągle błąd ("exit status 1998730283
Błąd kompilacji dla płytki Arduino/Genuino Uno."). więc myślałem że coś może być z biblioteką nie tak ale sprawdziłem to na zwykłym programie z wyjściem i ustawiłem tam "1" i jest to samo, również sprawdzałem jaka to jest płytka w ustawieniach i podłączenia ale żadna z tych rzeczy. 

Nic nie zmieniałem w arduino i nie wiem z czym to może być związane, za wszelką pomoc bardzo dziękuje.

50 minut temu, Kuba2053 napisał:

nie wiem z czym to może być związane

My też nie wiemy. Ale miło by było, gdybyś wszedł w preferencje Arduino IDE i zaznaczył wyświetlanie wszystkich błędów... może coś więcej się dowiemy?

(edytowany)

Error while detecting libraries included by C:\Users\hp\AppData\Local\Temp\arduino_build_250735\sketch\Hej_ja.ino.cpp

bardzo możliwe że to jest to ^^

Edytowano przez Kuba2053

@Kuba2053 z której wersji IDE korzystasz? Próbowałeś restartować program lub komputer? Jeśli nie mieszałeś nic w domyślnych bibliotekach to taki problem raczej nie powinien występować 😉 Możesz tez dla testu spróbować skompilować ten kod jako nowy szkic.

"Arduino/Genuino Uno" ogółem już tam próbowałem i wątpie żeby to było z tym a po wyświetleniu wszystkich błędów jak kolega powyżej napisałem poszukałem sobie i znalazłem żeby najlepiej jeszcze raz pobrać biblioteki i powinno być OK. Także biorę się do pracy a jak coś nie będzie grało to napiszę ponownie tutaj 😄

o dziwo gdy wgrałem biblioteke wyświetlił się komunikat że ona już istnieje ale w tym momencie wszystko działa poprawnie także nie wiem czym to było spowodowane ale już działa!!

Także dzięki za pomoc @Treker i @Ethanak  także można wracać do zabawy. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...