quando Napisano Wrzesień 28, 2019 Udostępnij Napisano Wrzesień 28, 2019 Witam. Jestem początkującym i proszę o wyrozumiałość. Napisałem krótki kod który o dziwo działa oczywiście z poradników:)) int odbiornik = 12; int wlacznik = 0; bool running = false; void setup() { pinMode(odbiornik, OUTPUT); pinMode(wlacznik, INPUT); digitalWrite(wlacznik, HIGH); } void loop() { if (digitalRead(wlacznik) == LOW) { delay(50); running = !running; digitalWrite(odbiornik, running); while(digitalRead(wlacznik) == LOW); delay(50); } } wgrany do son-off i działa prawidłowo czyli wciśniecie przełącznika w son-off załącza przekaźnik, ponowne wciśniecie wyłącza. Mój problem zaczyna się jak dodaję bibliotekę Blynk #define BLYNK_PRINT Serial #include <ESP8266WiFi.h> #include <BlynkSimpleEsp8266.h> char auth[] = "***************************"; char ssid[] = "*******"; char pass[] = "*******"; int odbiornik = 12; int wlacznik = 0; bool running = false; void setup() { pinMode(odbiornik, OUTPUT); pinMode(wlacznik, INPUT); digitalWrite(wlacznik, HIGH); Blynk.begin(auth, ssid, pass, "8.8.8.8", 80); } void loop() { if (digitalRead(wlacznik) == LOW) { delay(50); running = !running; digitalWrite(odbiornik, running); while(digitalRead(wlacznik) == LOW); delay(50); } Blynk.run(); } Son-Off komunikuje się z serwerem Blynk czyli wszystko OK ,ale przy pierwszym uruchomieniu przycisk analogowy w son-off nie działa !!!!! dopiero wciśniecie wirtualnego włącznika w aplikacji Blynk powoduje że program zaczyna działać. Czy musi być wstawiona jakaś procedura aby program działał tak jak należy. Bardzo proszę o pomoc?
SOYER Wrzesień 30, 2019 Udostępnij Wrzesień 30, 2019 Ten kod powyżej powoduje, że przez Blynk umiesz sterować przekaźnikiem??? Nie bardzo wiem jak ten Blynk współpracuje z sonofem, nie wiem też po co był i potrzebny drogi sonoff do włączenia przekaźnika, ale spróbuj w blynku, przestawić przycisk od włączania przekaźnika, tak aby wysyłał odwrotny sygnał. Jeśli teraz włączony wysyła 1, a wyłączony 0, to zrób odwrotnie. Choć to raczej nie zadziała... 1
quando Wrzesień 30, 2019 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 30, 2019 Witam i dziękuje za odpowiedz. Może źle się określiłem. gdy Pierwszy kod jest wgrany do son-offa to son-off działa prawidłowo bez podłączenie go z serwerem Blynk drugi kod ma dodane biblioteki do komunikacji z serwerem Blynk. i gdy go wgram do son-off to problem jest taki że son-off nie zadziała do puki nie będzie połączenia z serwerem blynk. Ręczne wciśniecie przycisku gpio -0 (przekaźnik nie odpowiada.) tak jak by program czekał na połączenie z serwerem BLYNK. W momencie kiedy to połączenie nastąpi z serwerem wciśniecie przycisku wirtualnego a aplikacji Blynk powoduje pracę programu.
SOYER Wrzesień 30, 2019 Udostępnij Wrzesień 30, 2019 (edytowany) aaa, no to normalne zachowanie... Tak jest napisana ta biblioteka, że do czasu aż nie połączy z serwerem Blynka nie odpali głównej pętli. Jeśli chcesz to obejść poczytaj tu: https://blynk.pl/blynk-blokuje-program-przy-braku-polaczenia-co-zrobic/ i tu: https://blynk.pl/blynk-blokuje-program-przy-braku-polaczenia-co-robic-cz-ii/ Tyle, że nie wiem jak to się będzie miało do sonoff... Edytowano Wrzesień 30, 2019 przez SOYER 2
quando Wrzesień 30, 2019 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 30, 2019 Dziękuje za odpowiedz już wchodzę i sprawdzam
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »