Skocz do zawartości

Wzmocnienie sygnału z fototranzystora - OP AMP

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Tylko, że teraz masz bardziej skomplikowany układ. Masz symetryczne zasilanie, do tego musisz pokombinować teraz żeby obniżyć napięcie na wyjściu za pomocą tranzystora. A wystarczy wzmacniacz innego typu (rail to rail) i mniejsze wzmocnienie. Ewentualnie brak wzmacniacza i komparator.

Tak czy siak wygląda to już rewelacyjnie.

Edytowano przez Sabre
  • Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
  • 2 tygodnie później...
(edytowany)

Mam problem. W zasadzie wracamy do punktu wyjścia zjarał mi się zasilacz atx, nie mam już tych ujemnych napięć. Ale i tak nieuniknione byłoby sprowadzenie zasilania wzmacniacza operacyjnego do zasilania asymetrycznego (uproszczenie układu).

Sygnał wejściowy to powiedzmy prawie symetryczna względem 0V sinusoida o amplitudzie max do 0,3 V (przy dużych prędkościach na pewno mniej).
Wolałbym uniknąć brnięcia w te wzmacniacze rail to rail, bo one podobno w rzeczywistości też mają jakiś margines łapania przy napięciach zasilania, a ja podaje "szum" w okolicach 0V do wzmocnienia.

111.jpg

Mam pomysł taki, że zasilam OP AMPa z 12 V i 0 V. Na któreś z wejść wzmacniacza dam sygnał 6V z stabilizatora. Na drugie 6V + mój sygnał pomiarowy. Wzmacniacz powinien mi wzmocnić sygnał różnicowy, czyli mój sygnał pomiarowy. Powinienem dostać jakiś para prostokąt ~+10 V - 0,3 V. Pierwszy przebieg to wyjście z sumatora, drugi to wyjście z wzmacniacza, trzeci to na zenerce. Brnąć w to dalej? Na symulacji zdaje się działać.

333.jpg

Inny pomysł to zasilanie kolektora fototranzystora z 12V i zrobienie mu "masy" na 5 V. (Aktualnie mam zasilacz 12V i stabilizator ma 3,3 i 5 V).
Potem bym ten sygnał odfiltrował względem 5 V i podał na wzmacniacz zasilany z 12 V i 0 V. Tylko, że sygnał jaki uzyskuję z mojego klucza optycznego jest mega zaszumiony w tej konfiguracji. Nie wiem czemu. Zmiana rezystancji na kolektorze nie pomaga.

Czy są jakieś inne sposoby na wzmocnienie tego cholerstwa?

Edytowano przez MaRsXzU
10 godzin temu, MaRsXzU napisał:

Sygnał wejściowy to powiedzmy prawie symetryczna względem 0V sinusoida o amplitudzie max do 0,3 V (przy dużych prędkościach na pewno mniej).
Wolałbym uniknąć brnięcia w te wzmacniacze rail to rail, bo one podobno w rzeczywistości też mają jakiś margines łapania przy napięciach zasilania,

LM358/324 zadziała do -300mV przy zasilaniu tylko napięciem dodatnim. Inna opcja wygenerować napięcie ujemne np ILC7660.

• Pomogłeś! 1

Aktualnie bawiłem się z TLC272 on ma w dokumentacji odbiór wejścia do -0,3 V, jeśli dobrze rozumiem ? Tylko coś tu nie bardzo grało.

Istnieje jakiś bardziej dostępny odpowiednik tego ILC7660?
W sumie to nie zależy mi na wzmocnieniu ujemnych wartości (cała gimnastyka po to, aby to w ogóle wzmocnić) , bo je i tak obetnę na diodzie. Chcę tylko czytać zbocza przy użyciu ESP.

Kupiłem ten LM358 i zmontowałem na nim wzmacniacz nieodwracający o wzmocnieniu 34 sygnału pomiarowego.
Bez filtra GP mega szum. Z filtrem (na 16kHz):

Sumatora za cholera nie mogłem zmontować z tych 6V + mój sygnał. Ale to wygląda chyba nieźle.  Nakładam na to przerzutnik Schmitta, żeby mieć elegancki prostokąt i próbuję mikrokontrolerem to czytać. Da się jakoś ocenić czy ten slew rate na poziomie 0,3 V us to nie za mało na 36 kHz?

Przebieg po przepuszczeniu przez CD4093 i na diodę Zenera: (myślałem, że ta dioda da mi te 3,3V, a nie 2,7)
7777.jpg

Dobra udało się to przeczytać mikrokontrolerem, chyba śmiga i nawet dobrze mierzy. Dzięki wszystkim za pomoc.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...