Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. temat diody został już zamknięty ;] Sorry Madik ale ja czyli laik nie znam słownictwa ;] Teraz interesuje mnie pytanie numer 3.

P.S jak zmienic w eaglu kolor tła?

atmegaa.thumb.jpg.274a8d8f6cfdfdc0b81dc1c13db5f987.jpg

Odnośnie akumulatorków: chyba zostanę przy sanyo. Czemu?? Wole 2000 czy nawet 2700 mAh niż 700 czy 900mAh. Choć tak naprawdę nie wiem co wybrać. Po co człowiekowi tyle rodzai akumulatorków?? 😅 Powiedzcie co wy używacie w swoich robotach.

NI-Cd i Ni-MH to zło. Cholernie ciężkie i maleńka wydajność prądowa. Jeżeli interesuje cię większa pojemność (choć tak na prawdę w lf ani minisumo niepotrzebna) to może li-ion z akumulatorów laptopów. jedno ogniwo można kupić za kilka złotych, do tego ładowarka taka sama jak ta co podałem. Niestety są cięższe. Nie bez powodu lipo jest teraz najczęściej używane w modelarstwie 🙂

Jak podłącze 2 Lipole równolegle to zwiekszy się pojemność czy może ekplądną jak to pięknie mówi kolega Mihau

Nie wybuchną, zachowauja się jak każde ogniwa, ale raczej ie ładowałbym ich połączonych równolegle - mogą się nierównomiernie prądy rozłożyć, albo co, może można, ale się nie znam.

Rozumiem, że się umówiliście i nikt nie ma ATmegi 8 i mi nie może powiedzieć 😅 No ale dobra przeboleje jakoś ;]. Teraz pytanie odnośnie czujników TCRT5000 (w domku już są i aż wołają kiedy je w końcu użyje 🤣 ) a dokładnie https://www.forbot.pl/forum/topics20/czujniki-tcrt5000-do-robota-podazajacego-za-linia-vt893.htm Teraz pytanka:

1. Co to ten taki rezystor z taką wajchą? (Potencjometr ?)

2. Jak zrobię tą płytkę to już o tak działa?

3. I jeszcze czy jak czujnik jest na białym to wysyła jedyneczke czy jak jest na czarnym?

P.S Jak będzie to czytał jakiś moderator bądź admin to taka rada : dodajcie do słownika buźki bo to troszkę zmyla jak szukam błędów 😅😅

I jeszcze może ma ktoś schemat do tego? Bo ja za bardzo w tym eaglu się nie łapię tzn. schemat zrobie tylko nie wiem jak w bibliotece się elementy nazywają

1. Co to ten taki rezystor z taką wajchą? (Potencjometr ?)

Potencjometr

2. Jak zrobię tą płytkę to już o tak działa?

Musisz odpowiednio ustawić potencjometr i to cała filozofia

PS. Popraw linka (bez kropki na końcu)

Dobra, posłuchałem się rad BoBBiego i kupiłem co mi polecił. Ale jak nie będzie działać to wlecę na chate 😅 A takie pytanko - do czego służy ten drugi przewód w tym Lipolku??

P.S Co jak chce użyć 5 czujników linii?

Druga wtyczka powinna pasować do wejścia balancera ładowarki, chociaż to różne firmy, więc głowy nie dam.

Podłączasz 5 czujników i dorzucasz komparator kolejny lub wszystkie 5 dajesz przez ADC do uP? :>

edit: Przy okazji, zauważyliście jaka sprytna manipulacja słowem E-Sky w opisie (nazwie) aukcji? :]

Aha fajnie. To teraz nowe pytanie - przyszły do mnie te akumulatorki i mają 7.7V, czy to normalne?? I jeszcze czy trzeba je formatować, a jak tak to jak?

Tak, jest to normalne. Nowe aku przychodzą zwykle naładowane chyba do 70% - najlepszy dla nich ładunek do przechowywania, nie zmieniają pojemności czy coś, nominalnie mają 3,7V, a rozładowane 2,8. A no i nie trzeba formować.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...