Skocz do zawartości

Połączenie mieszane rezystorów i ich rezystancja zastępcza

t_m

Pomocna odpowiedź

Cześć. W ramach treningu po początkowych lekcjach z kursu elektroniki poziom I wymyśliłem sobie połączenie mieszane rezystorów celem policzenia ich rezystancji zastępczej oraz sprawdzenia wyniku w praktyce poprzez pomiar. Układ wygląda następująco:

circuit1.thumb.jpg.b93302ecc94e0a0cded56d1f7c1518f0.jpg

R1 = R8 = 1000 Ω, R2 = 10000 Ω, R3 = R6 = R7 = 330 Ω, R4 = R5 = 100 Ω

Zacząłem od zastąpienia rezystorów R1, R2, R3 i R4 rezystorem R1234 jako że są one połączone równolegle.

circuit2.thumb.jpg.fbade37b9a40fa67180246aac3160306.jpg

Rezystancja R1234 = 71 Ω obliczona ze znanego wzoru na połączenie równolegle zgadzała się z pomiarem (71,9 Ω).

circuit3.thumb.jpg.17a742cccd9d25a1f7c793eaf7306168.jpg

Lekko przerysowuje układ tzn. obracam rezystor R1234 o 90 stopni gdyż uważam, że nie zmieni to w żaden sposób funkcjonalności układu. Wówczas widać gołym okiem, że rezystory R1234 i R5 są połączone równolegle.

circuit4.thumb.jpg.35a1790481194d296f93418b27bb3adc.jpg

R12345 = 42 Ω. Układ, na którym się zatrzymałem znajduje się poniżej.

circuit5.thumb.jpg.56b0db1462cb700bd73d3abdf81ec0b9.jpg

Nie wiem czemu ale w tym momencie trochę się pogubiłem. Z jednej strony wydaje mi się, wszystkie pozostałe rezystory są połączone szeregowo, z drugiej zaś gdybyśmy zastąpili rezystory R6, R7 i R8 jednym przyjmując, że są one połączone szeregowo to zostanie nam rezystor R12345 i R678, które z kolei połączone są równolegle. Mam mały mętlik w głowie i proszę o pomoc z właściwym odczytem tego układu. Generalnie wszystkie wskazówki jak rozróżniać połączenie szeregowe od równoległego w bardziej skomplikowanych przypadkach będą pomocne. Nie ma problemu gdy są połączone tylko 2 rezystory, ale jak jest ich więcej to czasami mam wrażenie, że widzę dwa typy połączeń naraz jak w przypadku powyżej.

Mam też pytanie w których miejscach należy przyłożyć sondy pomiarowe multimetru aby pomierzyć opór zastępczy dla całego układu. Czy wystarczy na początku i na końcu tj. na prawo od R1 i R4? Uzyskałem wówczas pewien wynik, ale nie wiem czy odnosi się on do rezystancji zastępczej całego układu.

Ostatnia sprawa: załóżmy, że składam taki układ na płytce stykowej i zasilam go baterią 9V. Gdzieś kiedyś przeczytałem, że nie należy mierzyć rezystancji zastępczej na układzie z podpiętym źródłem zasilania. Czy to prawda i jeśli tak, to dlaczego?

4 godziny temu, t_m napisał:

Gdzieś kiedyś przeczytałem, że nie należy mierzyć rezystancji zastępczej na układzie z podpiętym źródłem zasilania. Czy to prawda i jeśli tak, to dlaczego?

Nie tylko zastępczej ale każdej metodzie (nazwijmy bezpośredniej ale to złe stwierdzenie, próbuję jakoś obrazowo przedstawić problem). Kiedyś rezystancję mierzyło się ("bezpośrednio") przez pomiar spadku napięcia na rezystancji, wynik był nieliniowy., Teraz mierzy się wymuszając przepływ prądu przez źródło prądowe, wynik jest liniowy. To tak w skrócie, ważne, ze przykładasz jakieś napięcie na mierzoną rezystancję aby zmierzyć ową rezystancję. Jak do tego napięcia dodasz zewnętrzne źródło to wynik będzie sfałszowany.

Możesz natomiast mierzyć rezystancję w sposób pośredni (co tak naprawdę robią multimetry) i wyliczyć ją z przepływającego prądu i napięcia pomiarowego.

Aktualizacja:

Co do pomiarów bezpośrednich i pośrednich. Bezpośrednio mierzy się napięcie i/lub prąd. W multimetrach najczęściej napięcie (zauważ, że błąd pomiarowy jest najmniejszy dla napięcia), prąd mierzy się przez spadek napięcia na znanej rezystancji. Można, kiedyś tak bywało w ustrojach pomiarowych, mierzyć prąd (wtedy cechą charakterystyczną jest prąd ustroju ale przy pomiarze napięcia też jest taka wartość), w takim przypadku napięcie mierzy się z posobnikiem. Trochę to wszystko zagmatwane w czasach mierników cyfrowych a sytuacji nie ułatwia, że chciałem napisać w miarę prosto. Paradoksalnie wiedza podstawowa, wraz z rozwojem techniki, stała się wiedza magiczną.

Kto by się przejmował, w dzisiejszych czasach, rezystancja wewnętrzna miernika 10Mohm? Kiedyś było to to powszechnym problemem, rezystancja 100k lub nawet 10k, teraz, niby 10M to dużo, czy na pewno? W obwodzie wejściowym wzmacniacza operacyjnego znajduje się rezystor szeregowy 1M. Przyłączenie miernika o rezystancji wejściowej 10M spowoduje sfałszowanie wyniku pomiaru o 10%! Kiedyś nie było to problemem, bo raczej wzmacniacze nie pracowały z takimi rezystancjami, bo zależność rezystancja-szybkość pracy nadal obowiązuje.

Elementarna wiedza nadal ma zastosowanie. Próby pomiaru częstotliwości oscylatora sondą oscyloskopową, nawet z dzielnikiem 1:10 (nie z powodu amplitudy ale pojemności) mogą wprowadzić w osłupienie a nawet doprowadzic do zerwania drgań (przy 1:1 to prawie pewne).

• Lubię! 1

Dzięki za pomoc. Poświęcę więcej czasu na podstawy, tak będzie najlepiej. Schemat póki co zastawiam i wrócę do niego jak będę w stanie zrozumieć dlaczego jest absurdem.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

12 minut temu, t_m napisał:

wrócę do niego jak będę w stanie zrozumieć dlaczego jest absurdem

Prąd jest "leniwy" i płynie tam, gdzie jest najmniejszy opór - po co ma się przeciskać przez ścieżki, na których jest duży opór 😉 Na Twoim schemacie zdecydowana większość prądu wejdzie jednym zaciskiem i przepłynie natychmiast do drugiego (ścieżka zaznaczona na zielono). Reszta układu nie będzie tutaj odgrywała praktycznie żadnego znaczenia. Ścieżka zaznaczona na zielono stawia najmniejszy opór, bo nie ma tam żadnego rezystora 🙂

7ad5d-2019-11-03_09-31-10-7352.png

@t_m, czy teraz jest to trochę jaśniejsze?

• Pomogłeś! 1

Tak, teraz jest o wiele jaśniej. Dzięki za te wyjaśnienie z "leniwym prądem", dosyć dobrze obrazuje całą sytuację.

Wymyślając ten schemat miałem w głowie tylko i wyłącznie rezystory i ich połączenia. Potem uznałem, że w ramach sprawdzenia wyników mógłbym je pomierzyć i dorysowałem resztę układu z baterią, jak widać byle jak. Niemniej planu nie zmieniam, wracam do podstaw a ten schemat będę miał w głowie ku przestrodze.

Dzięki wszystkim za pomoc.

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.