Skocz do zawartości

Zasilanie ESP32 przez 18650

maq1

Pomocna odpowiedź

Witam,

Mam pytanie :). Wyczytałem, że układ ESP32 można zasilać napięciem od 2,7 do 3,6V. Zasadniczo zgadza się to z napięciem ogniwa 18650. Czy można taki układ zasilać bezpośrednio? Zależy mi na maksymalnej wydajności zasilania. Układ ma być zaprogramowany tak, by większość czasu był uśpiony i działał powiedzmy pół roku na jednej baterii (bierze wtedy jakieś mikroampery, wybudzał się będzie co np. minutę i realizował przez sekundę swoje zadanie). Dlatego chciałbym zmniejszyć do minimum wszelkie zbędne odbiorniki prądu a takimi są zapewne wszelkie układy stabilizujące. Bardzo prosiłbym o jakąś podpowiedź jak to najlepiej rozwiązać aby zasilać baterią oszczędzając każdy ułamek ampera. Czyli np. odpadają wszelkie LEDy...

Dziękuję i pozdrawiam.

Edytowano przez maq1

23 godziny temu, maq1 napisał:

Czy można taki układ zasilać bezpośrednio?

Można. Tu masz przykład urządzona, które ma wbudowaną baterię i ESP32, ładuje się podpinając poprzez USB, można w tym samym czasie programować.

m5.thumb.png.edc3330a5660c906ffcc9d5c37b9faa6.png

Są też take chińskie moduły które mogą mieć podpiętą baterię, widziałem kiedyś takie co prawda z AVR na 3V3 ale miały na płytce miejsce na 1 ogniwo. Podobnie coś co niedawno wrzucił @Treker we wspólnym worklogu, ta płytka ma złącze do akumulatora.

Jeżeli chcesz używać jakiegoś modułu rozwojowego to pewnie będziesz musiał ująć z niego trochę elektroniki - stabilizator, tak jak piszesz LEDy i pewnie układ UART-USB.

Edytowano przez Gieneq
  • Lubię! 1

LOLIN ma na pokładzie ładowarkę i gniazdo do akumulatora. Nie wiem, jaki tam jest wsadzony stabilizator, ale ostatnio szukałem i znalazłem parę takich, co zużywają kilka mikroamperów na swoje potrzeby...

• Lubię! 1

11 minut temu, Gieneq napisał:

widziałem kiedyś takie co prawda z AVR na 3V3 ale miały na płytce miejsce na 1 ogniwo

Dobra znalazłem. + ogniwa podłączony jest do diody zabezpieczającej, następnie katoda podłączona jest do złącza zasilającego i do wejścia rególatora opisanego jako |L375 (albo źle widzę). Wyjście oznaczone jest jako 3V3 i idzie do AVR i LoRy.

IMG_6613.thumb.jpg.f2f79668651501aa6eabcd3af5cad424.jpg

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.