Kamilekkk Napisano Listopad 3, 2019 Udostępnij Napisano Listopad 3, 2019 Dzień Dobry, Piszę w związku z dość nietypowym pytaniem - czy możliwe jest spalenie mikrokontrolera poprzez próbę nadania "za dużego" sygnału sinusoidalnego na jednym z pinów? Dokładnie chodzi o to, że skonfigurowałem odpowiedni pin w swojej płytce (pin PA4, SMTM32F429ZIT6) aby móc wysłać sygnał sinusoidalny na rampie (w celu odpowiedniego zasilania lasera). Płytkę kilkukrotnie podłączałem na oscyloskop aby móc podejrzeć ten sygnał i nic złego się nie działo, aż pewnego razu 3-4 sekundy po podłączeniu płytki do zasilania przestała ona świecić i stała się niewykrywalna przez komputer na każdym wejściu USB. WIem, że gdybym próbował podać za duże napięcie z jakiegoś zewnętrzengo urządzenia na jakiś pin to na pewno mógłbym spalić płytkę, ale czy próba generacji podobnego sygnału jak wspomniałem wyżej również mogła spowodować uszkodzenie? Czy może przyczyną mogło się okazać coś innego?
Treker (Damian Szymański) Listopad 4, 2019 Udostępnij Listopad 4, 2019 @Kamilekkk samo wygenerowanie sygnału nie powinno uszkodzić układu. Pobranie zbyt dużego prądu już prędzej Czy do tego pinu było coś podłączone w momencie uszkodzenia? 1
Kamilekkk Listopad 5, 2019 Autor tematu Udostępnij Listopad 5, 2019 @Treker Tak, był podłączony kabel do tego pinu oraz do pinu od uziemienia w celu zobaczenia tego sygnału na oscyloskopie
Treker (Damian Szymański) Listopad 5, 2019 Udostępnij Listopad 5, 2019 @Kamilekkk a jest opcja, że ten pin zwarł się jakoś z masą? Może wtedy popłynął zbyt duży prąd przez GPIO i doszło do uszkodzenia układu.
Kamilekkk Listopad 5, 2019 Autor tematu Udostępnij Listopad 5, 2019 @Treker Być może jest taka opcja, ale raczej bardzo mało prawdopodobna. Jakie mogą być inne przyczyny takiej sytuacji?
Gieneq Listopad 6, 2019 Udostępnij Listopad 6, 2019 Mikrokonroler to nie FPGA gdzie jak się postarasz to zewrzesz wewnętrzne + z -. A jakie miałeś sondy? Takie z wysuwanym haczykiem czy jakieś prowizoryczne?
RFM Listopad 6, 2019 Udostępnij Listopad 6, 2019 20 godzin temu, Treker napisał: @Kamilekkk a jest opcja, że ten pin zwarł się jakoś z masą? Może wtedy popłynął zbyt duży prąd przez GPIO i doszło do uszkodzenia układu. Szansa na uszkodzenie układu w ten sposób praktycznie zerowa. Bipolarny TTL tak w przypadku zwarcia z zasilaniem, tranzystor MOS w układzie CMOS ma taką a nie inną charakterystykę i to, że napisano max prąd np 30mA nie oznacza, ze 50 czy 100mA go uszkodzi, po prostu nie będzie wtedy gwarantowanego napięcia (poziomu logicznego). Dochodzą naturalnie problemy max wydajności prądowej całego układu ale to temat na większy wykład.
Popularny post Elvis Listopad 6, 2019 Popularny post Udostępnij Listopad 6, 2019 Zwarcie pinu wyjściowego z masą może uszkodzić port GPIO. Nie wiem, czy uszkodzi cały mikrokontroler, ale na pewno w przypadku niektórych układów można uszkodzić cały port, nie tylko tylko jeden pin. Przetestowałem na LPC-2148 dawno temu, nie przepaliło się od razu, więc testowałem błędy komunikacji z LCD przez zwieranie linii do masy... aż w końcu cały port GPIO przestałe działać. Więc nie polecam takiej zabawy, jak napisałem - może zadziałać raz, czy dwa razy, ale w każdej chwili można uszkodzić układ. Stąd moja rada szczególnie dla początkujących - nie róbcie tego jeśli nie chcecie uszkodzić mikrokontrolera. I nie wierzcie wpisom w internecie że nic złego się nie stanie. 3
RFM Listopad 6, 2019 Udostępnij Listopad 6, 2019 @Elvis Ty z pewnością wiesz, że temat jest dość złożony.Początkujący, najlepiej aby nic nie kombinował, ale to cos w rodzaju, nie chcesz złapać wirusa komputerowego, odłącz sie od Internetu a najlepiej nie używaj komputera. Porada niezbyt dobra. Prawda? Tranzystor MOS gdy zaczyna się grzać, zwiększa swoją rezystancję. W pewnym momencie (nie zawsze) dojdzie do stabilizacji (dlatego można łatwo zbudować źródło prądowe na MOS). Możemy temat drążyć dalej ale początkujący "wymięknie" fachowiec - wyśmieje. Nie należy przekraczać dopuszczalnych wartości - fakt. Nieduże przekroczenie ("idol" M36 przetaktowanie AVR o 20%) najczęściej nie stanowi problemu. Inaczej jest jak robi się projekt produkowany w setkach czy 100 szt, inaczej jak jedna czy dwie dla siebie.
Elvis Listopad 6, 2019 Udostępnij Listopad 6, 2019 @RFM czyli uważasz że nie można spalić wyjścia mikroprocesora / tranzystora MOS zwierając wyjście do masy i wystawiając stan wysoki?
Kamilekkk Listopad 6, 2019 Autor tematu Udostępnij Listopad 6, 2019 5 godzin temu, Gieneq napisał: Mikrokonroler to nie FPGA gdzie jak się postarasz to zewrzesz wewnętrzne + z -. A jakie miałeś sondy? Takie z wysuwanym haczykiem czy jakieś prowizoryczne? @Gieneq klamrowe, chociaż na początku były też takie z wysuwanym haczykiem i też się nic nie działo
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »